Column

  • 4 maanden geleden
  • essay
  • Dave Ensberg
Column

Laat de kinderen toch buitenspelen!

Dat de coronacrisis moet worden bestreden staat buiten kijf, maar met dat doel de speeltuinen sluiten, is het paard achter de wagen spannen. Juist in coronatijd worden kinderen immers dikker, en ongelukkiger.

Mijn mond viel open van verbazing toen ik afgelopen december een bericht uit Leiden ontving: ‘De burgemeester sluit de 15 speeltuinen!’ Ik kon het niet geloven en ging op zoek naar een nieuwsbericht.

Alle speeltuinen per direct gesloten’, stond op de site van een Leids nieuwsmedium. Een besluit dat de burgemeester had genomen om de kans op besmettingen te verkleinen. Ik nam contact op met deze burgemeester, toevallig de langstzittende burgemeester van Nederland.

“Ik wil ook liever dat de speeltuinen open zijn, maar dit moet nu eenmaal op basis van de coronawet”, zei hij. Na enkele maanden duwen en trekken is het ons gelukt: alle speeltuinen in Nederland mogen per direct weer open!

De georganiseerde en doorgaans door vrijwilligers beheerde speeltuinen zijn al sinds 1902 niet uit ons land weg te denken. Ooit overgewaaid vanuit Duitsland naar Amsterdam, werden speeltuinen onmisbaar in elke ‘arbeiderswijk’.

De initiatiefnemer van de eerste speeltuin deed in 1899 een uitspraak die, los van het archaïsch taalgebruik, ook anno 2021 actueel is: “Niet de jeugd is misdadig maar de samenleving, want zij ontneemt de jeugd alle gelegenheid tot spelen, tot goede lichamelijke ontwikkeling. Geef de jeugd gelegenheid zich lichamelijk te ontwikkelen en dit te doen samengaan met haar geestelijke ontwikkeling, en ‘t zal de jeugd verheffen”, aldus Uilke ‘Vader’ Klaren.

Juist nu is buitenspelen belangrijker dan ooit tevoren. De leefstijl van kinderen gaat namelijk snel achteruit

Inmiddels zijn er in ons land meer dan 800 beheerde speeltuinen, vooral voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Speeltuinen dragen bij aan het geluk en plezier van kinderen in hun vrije tijd. Bovendien is buitenspelen goed voor de fysieke gezondheid, en het draagt bij aan cognitieve, motorische en sociaal- emotionele ontwikkeling van kinderen.

Juist nu, tijdens de lockdown, is buitenspelen belangrijker dan ooit tevoren. De leefstijl van kinderen gaat namelijk snel achteruit. Slechts 20% van de kinderen haalt de norm van één uur bewegen per dag en 75% van de kinderen is minder gaan bewegen. Eén op de vijf kinderen geeft aan dikker te zijn geworden, van de kinderen met overgewicht is dat zelfs 40%.

De overheid zou juist buitenspelen, zoals in speeltuinen, moeten stimuleren in plaats van af te remmen. Dat adviseerde bovendien ook nog het OMT in januari nadrukkelijk: ‘Het OMT benadrukt het belang van buitenspelen voor kinderen, waarbij het adviseert - voor zover nu gesloten - ook de kleine buurt-buitenspeelplaatsen open te houden voor deze doelgroep.’

En zo heeft minister De Jonge uiteindelijk eind februari ook besloten. Goed nieuws voor kinderen in Leiden, en in heel Nederland. Beheerde speeltuinen kunnen door het nemen van veiligheidsmaatregelen zorgen dat kinderen op een verantwoorde wijze kunnen genieten van elkaar, van het vrije spel en van het ravotten in een avontuurlijke omgeving.

Deze coronapandemie is voor iedereen mentaal gezien loodzwaar, ook voor kinderen. Hen laten buitenspelen, kan dat gevoel verlichten. Het is nu aan ons, volwassenen, om kinderen te stimuleren lekker te gaan buitenspelen in de speeltuin. Nu ook nog de meteorologische lente is begonnen, is het al helemaal tijd onze lammetjes naar de speelweide te sturen.

 

Dave Ensberg is directeur van Jantje Beton