Kiezen voor het geschenk van de dag
Onlangs zag ik een interview van Jacobine Geel met Edith Eva Eger, een 93-jarige vrouw, Auschwitz-overlevende, psychotherapeut en auteur van het boek De Keuze.
Eerlijk gezegd kijk ik amper televisie, maar dit interview wilde ik heel graag zien. Afgelopen zomer heb ik namelijk haar boek gelezen, een autobiografie over haar leven, en ik ben er nog altijd van onder de indruk.
Zij vertelt het verhaal dat mijn opa niet kon vertellen. Ook hij zat in een concentratiekamp en hij woog 45 kilo toen hij terugkeerde naar zijn gezin op de boerderij. Maar door zijn karakter en trauma kwam er nauwelijks nog een woord over zijn lippen.
In het interview met Jacobine vertelt Edith dat ze elke dag op zoek gaat naar een geschenk dat de dag geeft. Wijze woorden die heel eenvoudig klinken, maar het is allesbehalve dat. Hoe kun je dit zeggen als je je moeder naar de gaskamer zag lopen? Als je in de barakken van een concentratiekamp voor Josef Mengele hebt gedanst?
Lees ook: Op haar 91e danst Edith Eger nog steeds
Toch is dit wat Edith zegt: we kunnen elke dag een keuze maken. In haar boek schrijft ze over de keuze voor vergeving. Dat gaat niet over goedpraten of bagatelliseren, maar over de vraag hoe jij omgaat met wat een ander je heeft aangedaan. In het interview vertelt Edith dat ze er elke dag voor kiest om op zoek te gaan naar een geschenk om uit te pakken.
Van binnen verlang ik ernaar om ook op die manier in het leven staan. Onlangs was het Dankdag. Een dankdag in tijden van crisis.
In deze onzekere omstandigheden, hoop ik dat we oog blijven houden voor de kleine dingen. Mijn hoop is dat we in deze tijd elke dag en dwars door alles heen op zoek gaan naar een geschenk. Al is het maar heel klein, zoals de herfstkleuren in de tuin of in de vrije natuur, Gods schepping. Daar kan ik enorm van genieten.
Ik ken mensen die elke dag geschenken verzamelen en die noteren in een schriftje. Sommige gezinnen doen dat al jarenlang en hebben inmiddels - letterlijk - stapels redenen voor dankbaarheid. Hoe waardevol is dat.
Carla Dik-Faber is lid van de Tweede Kamer voor de ChristenUnie
Als ik vandaag overleef, ben ik morgen vrij
Edith Eger overleefde Auschwitz en slaagde er na de oorlog in haar kampbeulen te vergeven. Haar boodschap van vergeving en acceptatie spreekt nog steeds.