
Integreren bij de maaltijd
Eten speelt in iedere cultuur een belangrijke rol en achter ieder gerecht zit een verhaal. Dat brengt vaak hele andere onderwerpen op tafel, thuis maar ook op het werkvloer.
Tijdens het negende Nationaal Integratiediner, op dinsdag 1 oktober 2019, koken duizenden mensen met verschillende achtergronden op honderden locaties gerechten met elkaar en voor elkaar. Een ontspannen en smakelijke manier om elkaars cultuur en achtergrond te ontdekken en om elkaar beter te leren kennen en te begrijpen. Ik ben sinds zes jaar ambassadeur van dit mooie initiatief. Het idee van het Nationaal Integratiediner ontstond in 2011 bij schoonmaakorganisatie Asito. Asito heeft meer dan honderd nationaliteiten in dienst. Elke dag weer laten deze verschillende mensen zien dat zij gezamenlijk topprestaties kunnen leveren. Ondanks, of juist dankzij de verschillen? Ook ik denk dat laatste.
Aan tafel ontdekken mensen dat ze misschien wel heel veel van elkaar verschillen, maar dat ze ook veel overeenkomsten hebben. Mensen ervaren dan al snel dat verschillen niet eng zijn, maar juist interessant. Want verschillen leiden tot andere inzichten en nieuwe ideeën. Nieuwe ideeën leiden op hun beurt weer tot verbeteringen. Daarom is het motto van het Nationaal Integradiediner ‘Het verbinden van mensen + het vieren van verschillen = het benutten van kansen’. Iedere jaar groeit het feestje aanzienlijk. Deden er in 2011 nog maar 650 mensen mee, in 2018 vierden meer dan 25.000 mensen op meer dan driehonderd locaties door heel Nederland het Nationaal Integratiediner.
Mooie nieuwe feestdag
Op dinsdag 1 oktober 2019 is het dus feest in Nederland. Vergeleken met andere landen in Europa hebben we in Nederland naar verluidt vrij weinig feestdagen. Mooie kans om iedere jaar op deze vaste dag een feestdag te hebben waar iedereen aan mee kan doen. Op de dag van het Nationaal Integratiediner wordt dit jaar voor het eerst ook Diversity Day georganiseerd. Bedrijven en instellingen vragen met uiteenlopende activiteiten aandacht voor diversiteit.
Zo zetten we samen een stap in de goede richting: een maatschappij waarin we ieders unieke talenten waarderen en benutten. Wat je gender, culturele afkomst, seksuele oriëntatie, leeftijd of arbeidsvermogen ook is, samen vieren we de kracht van diversiteit.
In Utrecht verbind ik ieder jaar bij het eten diverse partijen aan elkaar. Naast het dineren zijn ze aan het netwerken, waardoor ze ook later veel aan elkaar kunnen hebben. Ik heb intussen werkgevers en werkzoekenden aan tafel gehad, jongeren met ouderen, voorgangers van de verschillende religieuze groepen, politici en jongeren. Voor dit jaar heb ik vrijwilligers van een voedselbank uitgenodigd. Wij gaan voor hen koken, om hen – zeer verdiend - te bedanken voor het goede werk dat zij doen. En verder diverse andere vrijwilligers uit Utrecht, maatschappelijke organisaties, politici om deze vrijwilligers in een plezierige sfeer te ontmoeten. Het wordt een feest, dat is zeker.
Radj Ramcharan is projectleider bij de Stichting Lezen en Schrijven.