Zingeving

  • 1 jaar geleden
  • essay
  • Jan Auke Brink
  • Ds. Marieke Ariesen-Holwerda in gesprek met een van de gemeenteleden in de Martinikerk. Foto: Simon Bleeker
Zingeving

In Bolsward zit de dominee in de kerk klaar voor een gesprek

Veel kerken zijn dicht vanwege het coronavirus, maar in Bolsward is de Martinikerk elke middag open, voor ieder die behoefte heeft aan een pastoraal gesprek.

Waar de meeste kantoren, cafés en andere publieke gebouwen noodgedwongen sluiten, gaan de deuren bij de Martinikerk in Bolsward juist open: dagelijks zit een predikant in de kerk, voor wie behoefte heeft aan een pastoraal gesprek.

In deze weken waarin de kerkdiensten worden afgelast, net als vrijwel alle andere kerkelijke bijeenkomsten, zoeken voorgangers naar manieren om gemeenteleden te kunnen bijstaan. De Protestantse Gemeente Bolsward kiest er voor de kerkdeuren door de weeks open te houden. Daarbovenop zal dagelijks een van de twee predikanten een uurtje aanwezig zijn, voor een pastoraal gesprek, een bemoedigend woord of voor reflectie op de tijden waar we in verkeren.

Dat de Martinikerk in Bolsward ’s middags toegankelijk is, is niet nieuw: het kerkgebouw is standaard iedere werkdag geopend, van twee tot vier uur, voor toeristen en andere geïnteresseerden die het vijftiende-eeuwse gebouw willen bekijken.

Dat de Martinikerk 's middags toegankelijk is, is niet nieuw: het kerkgebouw is standaard iedere werkdag geopend van twee tot vier

Maar dat vanaf drie uur een predikant in het gebouw zit en iedereen welkom is voor een gesprek, is een speciale aanpassing,om toch het contact met de gemeenteleden te onderhouden. „We zijn hier vrijdag mee begonnen”, vertelt ds. Marieke Ariesen-Holwerda. Samen met haar man ds. Hans Ariesen is ze predikant van de gemeente.

Geen straf

Ze wisselen elkaar af in het corona-schema: de ene dag zit zij in de kerk, de andere dag hij. „Het loopt nog geen storm, vrijdag kwamen een paar mensen langs om te vragen of de dienst van zondag echt niet door zou gaan. Gisteren kwamen er ook twee mensen. Maar dat geeft niet, het is geen straf om in de Martinikerk te zitten; het is een prachtig gebouw.”

Toen donderdag bekend werd dat de viering voorlopig niet meer doorgaan, had ze haar preek voor zondag al voorbereid. Die nam Ariesen-Holwerda vrijdag op in een filmpje, dat naar alle gemeenteleden is gemaild. „Het valt mij vaak op dat de Bijbel zo actueel is, dat geldt ook hier. Ik heb er even over nagedacht om een nieuwe overdenking te schrijven, puur over het coronavirus, maar dat hoefde helemaal niet.”

Het loopt nog geen storm. Vrijdag kwamen er een paar mensen langs en gisteren kwamen er ook twee mensen. Maar dat geeft niet, het is geen straf om in de Martinikerk te zitten

In de preek, die ook op de website van de gemeente staat, zegt ze: „We lezen al een aantal weken uit Exodus, en daar gaan we maar even mee door. Want Exodus, het boek der namen, is ook een aanklacht tegen de anonimisering van onze wereld. Tegen alles wat geen macht mag hebben.”

Ariesen- Holwerda koppelt het aan de coronacrisis: „Oude mensen en mensen met een beperking die merken het: de eenzaamheid en de ontreddering. Maar ook de jongeren merken nu de grenzen. We worden allemaal beperkt. Een virus houdt ons in de greep van de angst en beperkt ons in alles. Maar daar horen we ineens de stem van God klinken, van: Ik ben er bij. En Hij zegt: Ik heb het gejammer gehoord en Ik zal de last die op jullie schouders ligt van je afnemen.”

Filmpjes en vloggen

Komende weken blijft de gemeente filmpjes op internet zetten, om zoveel mogelijk gemeenteleden te bereiken en betrekken. „De kinderen van onze kindernevendienst hebben een project waarbij ze vloggen. Wij maken nu gebruik van de ervaring die de begeleiders daarmee hebben opgedaan.”

Oude mensen en mensen met een beperking die merken het: de eenzaamheid en de ontreddering. Maar ook de jongeren merken nu de grenzen. We worden allemaal beperkt

Zondag sprak ds. Hans Ariesen vanuit de Martinikerk een gebed uit, aansluitend bij de dienst van ds. René de Reuver die op televisie werd uitgezonden.

Een filmpje van dat gebed is ook op de website gezet. Het zijn pogingen om elkaar een hart onder de riem te steken. „Normaal werken we vooral met mensen van boven de vijftig, die bijvoorbeeld in de kerkenraad zitten. Nu hebben we meer contact met jongere mensen die veel weten van video’s en van internet. Zij kunnen ons helpen, dat is wel heel leuk om te merken.”