
Hong Kong zingt Halleluja voor de Heer
Te midden van de menigte die de straten van het centrum van Hongkong al twee zondagen en dagen tussendoor gevuld hebben, klonk ineens, voorzichtig, het lied Sing Hallelujah to the Lord. Het werd door steeds meer stemmen overgenomen en hield vervolgens uren aan, als een refrein en een reactie op de met traangas, waterkanonnen en rubber kogels dreigende politiemacht rond het regeringscomplex.
De massale protesten verliepen tot op het moment van schrijven van dit artikel ordelijk en rustig, ondanks het politiegeweld en ondanks het bijna onvoorstelbare aantal van bijna twee miljoen mensen.
Jongeren
Dat het Hallelujah werd overgenomen als protestlied is in de context van Hongkong misschien niet zo verwonderlijk als het lijkt. Al zijn christenen een bescheiden minderheid (van zo’n 12 procent van de bevolking), ze zijn duidelijk aanwezig.
Vooral onder jongeren, onder studenten, groeit de kerk. Tijdens de huidige protesten waren er op heel wat plekken gebedsbijeenkomsten, werd een mis opgedragen en publiceerde de Raad van Kerken een dringende oproep tot overleg en het opschorten van het wetsvoorstel.
De demonstraties richten zich inmiddels niet meer alleen tegen het wetsvoorstel, maar ook tegen de verantwoordelijke bestuurder, mevrouw Carrie Lam, de burgemeester ofwel Chief Executive, van de stad. Hongkong kent een lange traditie van burgerlijk verzet tegen al te autoritaire leiders. De eerste burgemeester moest in 2003 opstappen na massale kritiek op zijn beleid. Een van zijn opvolgers is veroordeeld wegens corruptie.
De huidige protesten staan in feite in direct verband met Occupy Central with Love and Peace en de Paraplu- beweging, die in 2014 bijna drie maanden lang het centrum van Hongkong bezet hielden. Men wilde zo demonstreren voor vrije, democratische burgemeestersverkiezingen.
Pas twee maanden geleden kwamen de leiders van die protesten voor de rechter. Ze werden veroordeeld tot zestien maanden gevangenisstraf. Een van hen, ds. Chu Yiu-ming, kreeg een voorwaardelijke straf vanwege zijn leeftijd. Studentenleider Joshua Wong was al eerder veroordeeld en gedetineerd, hij werd op 24 juni onverwacht vrijgelaten. Samen met Occupy-oprichter Benny Tai, docent rechten en baptist, stonden - en staan - zij symbool voor de betrokkenheid van christenen bij wat er in de publieke ruimte van Hongkong gebeurt.
Dat was zo in de tijd van de kolonie en dat bleef zo in de Speciale Administratieve Regio die Hong Kong werd. Al zijn niet alle christenen dezelfde politieke overtuiging toegedaan - zo is mevrouw Lam een devoot katholiek - christenen zijn kerkelijk en maatschappelijk actief.
Reflectie en discussie
Kerken bieden ruimte voor reflectie en discussie, ook over Hongkongs toekomst en de ingewikkelde relatie met China. Daar komt bij dat de meeste kerkleden contacten hebben met christenen aan de andere kant van de grens. Men weet hoe anders de situatie, ook van christenen, in China is en hoe veel ingewikkelder als het gaat om godsdienst en geloof.
In China is er op straat geen ruimte en geen gelegenheid om Halleluja voor de Heer te zingen.
Tjeerd de Boer is theoloog en woonde tot recent in Hongkong, waar hij lesgaf aan het Lutheran Theological Seminary
Sing Hallelujah to the Lord
Het lied klonk op de straten van Hongkong tijdens de grote protesten die twee miljoen mensen op de been brachten. Het werd bijna non-stop gezongen door massa’s mensen op de stoep van het gebouw waar Legislative Council zetelt, het officiële gezag van Hongkong. Het verspreidde zich buiten de stad via video’s op Twitter en andere social media. Het lied stamt uit 1974 en wordt in vele talen gezongen, meestal rond Pasen. In Hongkong klonk alleen het eerste couplet.
Sing Hallelujah to the Lord
Sing Hallelujah to the Lord
Sing hallelujah, sing hallelujah,
Sing Hallelujah to the Lord