Samenleving

  • 9 maanden geleden
  • essay
  • Corline Egas-Speijers
  • Microkrediet zorgt voor meer zelfstandigheid en zelfvertrouwen bij ondernemers. Foto: Shutterstock
Samenleving

Hoe iets kleins wereldwijde impact heeft

Het gaat maar om kleine bedragen, maar microkrediet kan een wereld van verschil maken in de levens van ondernemers. Deze week is het de Week van het Microkrediet.

Microkrediet betekent letterlijk ‘kleine lening’. In veel gevallen gaat om een bedrag van ‘slechts’ vijftig tot vijfhonderd euro.  

De impact van microkrediet is echter allesbehalve klein. Uit onderzoek blijkt namelijk dat microkrediet zorgt voor meer zelfstandigheid en meer zelfvertrouwen.  

Het doel van microfinanciering is mensen zelf laten werken aan hun toekomst. Vaak is vijftig tot vijfhonderd euro dus al genoeg voor iemand in Afrika, Azië of Latijns-Amerika om een bedrijf te beginnen of te laten groeien. Omdat het om een kleine lening gaat, is de looptijd van een microkrediet ook relatief kort: meestal een maand of zes. 

Met microkrediet worden mensen bereikt die bij een gewone bank niet in aanmerking komen voor een lening. Het effect van microkrediet op het leven van de ontvanger is daarom groot: de ondernemer kan zelf een beter bestaan opbouwen. Vaak heeft dat ook een positieve invloed op de omgeving: kinderen kunnen naar school, er is geld voor gezonde voeding en voor een bezoek aan de dokter als dat nodig is.  

Kortom: de hele familie gaat erop vooruit. En als het bedrijf van de microkrediet-ondernemer zodanig groeit, dat er personeel in dienst wordt genomen, dan heeft microkrediet ook nog eens een positief effect op de werkgelegenheid. 

Met microkrediet worden mensen bereikt die bij een gewone bank niet in aanmerking komen voor een lening

Het zijn ondernemers als Genevieve. De 49-jarige Ivoriaanse heeft zes kinderen en zes kleinkinderen. Op de markt verkoopt Genevieve gemalen cassave (placali), chilipepers en kleine gele aubergines.  

Voorheen moest ze elke dag inkopen doen voor haar voorraad. Maar met behulp van microkrediet beschikt Genevieve over voldoende werkkapitaal om voor twee weken voorraad in te kopen: “Ik kan nu dus meer voorraad inslaan, tegen een lagere prijs. Daardoor maak ik meer winst en kan ik zelfs wat geld sparen. Met het geld dat ik verdien, zorg ik voor mijn kinderen en kleinkinderen. We hebben het extra geld gebruikt om cement te kopen om ons huis te bouwen.” 

Genevieve kan dankzij microkrediet een grotere voorraad inslaan. Foto: Opmeer Reports voor Oikocredit

Wereldwijde solidariteit  

Met de start van de jaarlijkse Week van het Microkrediet vandaag, maandag 30 november, vraagt Oikocredit Nederland aandacht voor de impact van microkrediet. Fotoportretten van microkrediet-ondernemers zijn tijdens de Week van het Microkrediet door heel Nederland te zien.  

Door juist nu solidair te zijn met kleine ondernemers in Afrika, Azië en Latijns-Amerika dragen we samen bij aan een betere wereld voor iedereen. Op de posters is ook marktvrouw Genevieve uit Ivoorkust te zien. Want met hun verhalen laten ondernemers als Genevieve zien wat de kracht is van microkrediet en de impact op de levens van miljoenen mensen wereldwijd. Zo kan iets kleins van grote invloed zijn.  


De week van het Microkrediet vindt dit jaar plaats van maandag 30 november tot en met zondag 6 december 

 Corline Egas-Speijers is marketing- en communicatiemedewerker bij Oikocredit Nederland 

Fondsenwerving: olifanten krijgen aandacht, mieren doen het werk

Bij fondsenwerving gaat veel aandacht uit naar grote organisaties, die vaak vooral de donor centraal stellen. Maar lokale organisaties zijn goed in staat om donoren, fondsen en sponsoren aan zich te binden. Koester daarom het lokale gemeenschapsleven.