
Hoe blijf je als leraar professioneel met lastige ouders?
Het zijn al lang niet meer alleen de mondige leerlingen waar leerkrachten de handen vol aan hebben. Ouders zijn veeleisender dan ooit. In Lastige ouders, moeilijke leerlingen: 99 tips geeft Hans Kaldenbach voorbeelden en tips over hoe een leerkracht met lastig gedrag van ouders kan omgaan.
Zestig jaar geleden was een docent nog een autoriteit. Ouders steunden de school. De leraar hoorde samen met de dominee, de notaris en de dokter bij de belangrijke mensen in het dorp. Die tijden zijn veranderd. Of leerkrachten nu willen of niet, ze hebben er een extra doelgroep bij: ouders.
Kaldenbach schreef al veel boeken over omgaan met lastig gedrag, vooral bij jongeren. Daarnaast geeft hij trainingen over omgaan met machogedrag, de straatcultuur, omgaan met ouders, hangjongeren en over cultuurverschillen.
In dit boek laat hij zien hoe leerkrachten situaties door de ogen van ouders kunnen zien. Dat helpt voor het gevoel zelf iets te kunnen veranderen. Hij stelt dat ouders die klagen betrokken ouders zijn, en dat die andere blik helpt om begrip voor ouders te creëren.
Schooladvies
Een bekend voorbeeld zijn de ouders die niet akkoord gaan met het in hun ogen te lage schooladvies voor hun kind. Kaldenbach laat zien hoe leerkrachten daarop kunnen antwoorden zonder het perspectief van de ouders uit het oog te verliezen.
Belangrijk voor de leerkracht is ook om, voordat het escaleert, te investeren in een goede relatie. Bijvoorbeeld door alle ouders van de mentorklas te bellen en aan te geven hoe hij of zij bereikbaar wil zijn en door ouders naar hun wensen te vragen.
Toch kan een leerkracht niet altijd meegaan in de wensen van ouders, zo stelt Kaldenbach in het hoofdstuk over begrenzen. Wat als ouders gedrag van hun kinderen, zoals discriminatie, bagatelliseren? Daarin zijn geen concessies te doen, vindt hij.
Mondige leerlingen
Deel twee van het boek gaat over het omgaan met de steeds mondigere leerling. Uitstekende leraren zitten met hun handen in het haar omdat ze ineens geen overwicht meer hebben.
Er is de klas die continu het bloed onder de nagels vandaan haalt, de klas vol druktemakers of de klas met een hondsbrutale leerling. Het is niet meer dan professionaliteit om met deze gedragsverandering mee te gaan, vindt Kaldenbach. Een timmerman gebruikt immers ook ander gereedschap dan twintig jaar geleden?
Interessant is het hoofdstuk over hoe het gezag op scholen, maar ook binnen gezinnen is veranderd. Kijken naar hoe het vroeger ging, heeft geen enkele zin. De hele maatschappij is horizontaler geworden.
Dat betekent niet dat er geen verticale verhoudingen meer bestaan in de relatie leerkracht- leerling. Want in het onderwijs moet nu eenmaal van alles.
Kaldenbach schetst wat de beste gulden middenweg is. Het boek vol tips, do’sand- don’ts en voorbeelden, is direct toepasbaar voor leerkrachten die dagelijks voor deze dilemma’s staan.
Hans Kaldenbach, Lastige ouders, moeilijke leerlingen: 99 tips. Uitgeverij Prometheus, 15 euro