Gewoon het goede doen
Het was ooit Aristoteles die uitdroeg dat het voor een mens het grootste geluk is om een goed leven te leiden. Vandaag de dag roept het goede leven ook beelden op van een Zwitserleven-gevoel, van het grote genieten, van la dolce vita - maar dat is niet wat Aristoteles bedoelde. Het goede leven is een leven van waarden en deugden. Mooie bijvangst: van deugdzaam leven word je volgens Aristoteles nog gelukkig ook.
De zoektocht naar het goede leven heeft veel denkers geïnspireerd. Augustinus noemde ‘geen gebrek hebben en je richten op God’ essentieel voor het goede leven. Thomas van Aquino definieerde het in termen van geloof, hoop en liefde. Moderne denkers als Miroslav Volf en Jonathan Sacks verkennen de betekenis van het goede leven vandaag, in het huidige religieuze en politieke klimaat. En in ons eigen land was het filosofische boek van het jaar 2019 ‘Het goede leven & de vrije markt’ van Ad Verbrugge, Govert Buijs en Jelle van Baardewijk. Zij definiëren het goede leven als een langdurig levenspatroon dat door iemand min of meer bewust gekozen en ontwikkeld is en dat hij als het goede ervaart en begrijpt. Dat moet je, in de traditie van Socrates, steeds kritisch bevragen en bediscussiëren, in alle openheid, in de publieke ruimte.
We leven in een sterk gepolariseerde tijd. Meningen vinden gemakkelijk hun weg via alle social media en roepen andere meningen op. De emoties zijn heftig, de oordelen zijn sterk. Feiten en cijfers worden in twijfel getrokken, wetenschap wordt niet vertrouwd, de media en de overheid worden met wantrouwen bejegend. Ook in dat opzicht heeft er een klimaatverandering plaatsgevonden. Tegelijk is er grote behoefte aan verbinding, rust, verstandig nadenken, zingeving, kortom: aan gewoon het goede doen.
Doen, denken, geloven, genieten. Zo is ‘Het goede leven’ al eerder getypeerd, toen het de afgelopen jaren een andere journalistieke verschijningsvorm had als uitgave van het Friesch Dagblad. Die zaken belichten, daarvoor ruimte maken, daaraan brandstof geven – dat is wat we met dit platform beogen. In de beste traditie van het christelijk-sociale denken. Volgens de journalistieke modus die het Friesch Dagblad als christelijke krant al meer dan een eeuw kenmerkt: hoor en wederhoor, met oog voor de menselijke waardigheid en aandacht voor wat kwetsbaar is. Met schrijvers uit zeer verschillende hoeken die informeren en inspireren. Verbreding en verdieping, elke dag weer. Aandacht voor religie, duurzaamheid, democratie en samenleving, waarden en deugden in de praktijk. Dat gewoon doen. Welkom bij Het Goede Leven.
Ruth Peetoom is uitgever van Het Goede Leven