Gewonde wereld
Ik had ernaar uitgezien, de conferentie van de International Association for Mission Studies (IAMS) waaraan ik zou deelnemen. Die zou in juli in Sydney, Australië plaatsvinden.
Ik zou bijdragen aan het conferentiethema ‘Machten, ongelijkheden en kwetsbaarheden in een gewonde wereld’. Maar vanwege de Covid-19-pandemie is de wereldwijde missionaire bezinning op de ongekend snelle veranderingen van onze tijd met minstens een jaar uitgesteld. Toch vind ik dat juist nu extra aandacht besteed moet worden aan wat de kerk te zeggen heeft en te doen staat in een wereld die gewond is.
Laten we in deze tijden van afstand nemen de sociale contacten via alle media die ons daartoe in staat stellen zo veel mogelijk benutten. Kerken en kerkgebouwen hebben immers al een nieuwe dimensie gekregen, als plekken voor solitair en solidair gebed, voor online-vieringen en -bezinning.
Toch vind ik dat juist nu extra aandacht besteed moet worden aan wat de kerk te zeggen heeft en te doen staat in een wereld die gewond is
De Covid-19-pandemie maakt de wonden van onze wereld pijnlijk zichtbaar. Algemene quarantainemaatregelen treffen daklozen, vluchtelingen en asielzoekers ongenadig veel harder, ongelijkheid in zorgverlening maakt willekeurige slachtoffers en kwetsbare mensen worden in alle eenzaamheid dubbel getroffen.
De Covid-19-pandemie maakt ook duidelijk dat politieke macht polariseert, met behulp van racistische en nationalistische beschuldigingen en van nepinformatie. Van een ongefundeerd optimisme waarbij zelfs het evangelie wordt ingezet als economische doelstelling. Alsof met Pasen de economie van de Verenigde Staten weer zal opstaan en de kerken vol, zoals de president daar veronderstelt.
De Covid-19-pandemie maakt de wonden van onze wereld pijnlijk zichtbaar. Algemene quarantainemaatregelen treffen daklozen, vluchtelingen en asielzoekers ongenadig veel harder
Welke boodschap heeft de kerk in deze crisis? Heeft de kerk een zending, of - tegenwoordig - missie? Kerk en zending zijn deel van het verleden en heden van een wereld die is gevormd door machtswellust en ongelijkheden, die mensen in alle mogelijke opzichten kwetsbaar gemaakt hebben en maken.
Het is belangrijk die wonden van onze wereld te blijven benoemen, al dan niet in samenhang met de noodsituatie waarin we ons bevinden. Of misschien juist, om te beginnen, vanuit de huidige gezondheidscrisis die onmiskenbaar mondiaal is en raakt aan al die andere, die eerdere wonden. Racisme en nationalisme, gedwongen migratie en vluchtelingenkampen, klimaatverandering, armoede.
De kracht van de christelijke geloofsgemeenschap ligt in de verbinding, van mensen met God, van mensen onderling, van mensen met onze planeet
Het zijn grote thema’s, maar nooit te groot voor bezinning. Zeker nu. De kracht van de christelijke geloofsgemeenschap ligt in de verbinding, van mensen met God, van mensen onderling, van mensen met onze planeet. Van mensen die in groepen, van elke omvang ook, delen wat hen verbindt. Digitaal, op afstand dichterbij en verder weg. Wereldwijd.
Tjeerd de Boer (Ph.D.) is zendingspredikant van de Protestantse Kerk in Nederland. Hij doceerde, als uitgezonden medewerker van Kerk in Actie, in Chili, Brazilië en Hong Kong, waar hij als honorary research fellow verbonden is aan het Institute of Sino-Christian Studies