
Geen verhuisboete voor multinationals
Sinds enige jaren ben ik woonachtig in het heerlijk ingeslapen Aerdenhout. Ik zoek de drukte graag op, maar de drukte moet mij met rust laten. Dan zit je op dit mooie plekje aan zee dus perfect.
Maar wat nu als ik toch besluit te verhuizen? Wat zou het dan dwaas zijn als de gemeente langskomt met de mededeling dat ik uiteraard vrij ben om te verhuizen, maar dat ik dan wel een hele forse ‘verhuisboete’ moet betalen.
Gelukkig woon ik in een gemeente waar GroenLinks weinig voet aan de grond krijgt, want het is deze progressieve partij die dit wil opleggen aan Unilever, mochten die hun onzalige plan doorzetten om zo maar te gaan verhuizen. GroenLinks, de partij voor Europa, voor zo veel als mogelijk vrij verkeer van mensen, maar nu even niet. De partij wil met een spoedwet een hoge boete laten opleggen aan multinationals die Nederland verlaten.
Unilever is een wereldspeler op haar gebied, de belangrijkste adverteerde van ons land en daarmee ook ondersteuner van diverse culturele hobby's
Om nou te stellen dat Unilever gedreven wordt door maatschappelijke duurzaamheid, zou overdreven zijn. Zoveel mogelijk rendement behalen voor de aandeelhouder is een zeer belangrijke drijfveer.
Maar anderzijds mogen we ondanks de allergie van GroenLinks voor het grootkapitaal, toch ook trots zijn op Unilever en haar grotendeels Nederlandse geschiedenis. Een wereldspeler op haar gebied, met een belangrijk innovatiecentrum in Wageningen, de belangrijkste adverteerder van ons land en daarmee toch ook echt ondersteuner van diverse culturele hobby’s. En Unilever heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Kortom, zo laat je een vriend toch niet uit?
Ideale vestigingsplaats
Los van het feit dat menig fiscalist meent dat zo’n verhuisboete in beginsel in strijd is met Europese regelgeving, is het wel een uitgesproken negatieve gedachtegang: middels boetes een bedrijf in Nederland trachten te houden, in plaats van na te denken hoe je op louter positieve wijze zorgt dat je de ideale vestigingsplaats voor internationale bedrijven bent en blijft.
Denk niet dat er nog iemand naar rustiek Aerdenhout verhuist als de keerzijde is dat je er feitelijk nooit meer weg ‘mag’. De manager die aan zijn board voorlegt om naar de luxe gevangenis Nederland te verhuizen, zal de lachers op zijn hand krijgen.
Uiteraard preek ik hier als projectontwikkelaar ook enigszins voor eigen parochie: de kantoorhuren zullen drastisch dalen, nieuwe projecten zullen geen doorgang vinden en de internationalisering van de grote steden zal abrupt tot stilstand komen.
Ondernemerschap moet altijd benaderd worden vanuit kansen en positiviteit, niet vanuit angst en repressie
Evenwel, om puur als postbuslocatie te fungeren voor buitenlandse bedrijven is wat mij betreft het andere uiterste. Ook de mogelijkheid voor grote buitenlandse multinationals om belastingdeals te sluiten waar het Nederlandse midden- en kleinbedrijf geen toegang tot heeft, vind ik een schande. Maar ondernemerschap moet altijd benaderd worden vanuit kansen en positiviteit, niet vanuit angst en repressie.
Mijn echtgenote gaf mij een mooie tegel bij het tienjarige bestaan van ons bedrijf: ‘Successful people are not wondering what the competition is doing’.
Heerlijk tegeltje. Een wijsheid waar GroenLinks eens over na zou moeten denken. Als het je missie is dat je op alle fronten het beste land bent om er te vestigen, dan heb je geen boetes nodig om bedrijven en mensen vast te houden.
Maarten de Gruyter is projectontwikkelaar