Zingeving

  • 8 maanden geleden
  • essay
  • Jan Auke Brink
  • Alles gaat dit jaar online in de Week van Gebed. Dat biedt ook kansen. Foto MissieNederland
Zingeving

Gebedsweek voor eenheid vooral online

De jaarlijkse Week van Gebed vindt deze keer niet plaats in gebouwen, maar online. Veel wordt zo gemist maar er zijn ook nieuwe mogelijkheden.

Gisteren begon wereldwijd de jaarlijkse Week van Gebed voor eenheid van christenen. In plaats van fysieke bijeenkomsten in kerkgebouwen worden nu op veel plekken online activiteiten georganiseerd.

Hoe jammer het ook is dat fysieke bijeenkomsten nu niet mogelijk zijn, de nadruk op digitale communicatie biedt ook mogelijkheden om nieuwe doelgroepen aan te spreken. De Zwolse predikant Jos Douma houdt dagelijks een landelijk gebedsmoment via YouTube en Facebook.

Online

Jan Willem Janse, namens MissieNederland betrokken bij de landelijke organisatie van de Week, constateert dat het aantal deelnemers dat zich heeft aangemeld veel lager ligt dan voorgaande jaren: 240 bijeenkomsten zijn aangemeld, ongeveer een derde van eerdere jaren. “Of dat ook betekent dat er op minder plekken wordt gebeden, weet ik niet. Andere jaren konden de deelnemende groepen hun kerk op een kaart plaatsen. Nu veel online is in plaats van in een gebouw, voelt het misschien onlogisch het op zo’n kaart te zetten.”

“Het is een gemis om niet bij elkaar te kunnen zijn. Het gaat om gebed voor de eenheid, maar gevoelsmatig mist die eenheid digitaal”

De organisatie bood de afgelopen weken onder meer webinars waarmee groepen werden begeleid in het opzetten van online gebedsbijeenkomsten. “Het is een gemis om niet bij elkaar te kunnen zijn. Het gaat om gebed voor de eenheid, maar gevoelsmatig mist die eenheid digitaal. Het kan allemaal wel, maar een fysieke ontmoeting heeft voor veel mensen de voorkeur, ook voor mij. Je voelt elkaar beter aan, en er is minder afleiding dan wanneer je thuis achter de computer zit.”

Toch ziet hij ook mooie initiatieven. “In mijn eigen wijk in Amersfoort houden de gezamenlijke kerken bijvoorbeeld een 24/7 gebedsweek, waarbij altijd iemand bidt. Dat kan gewoon thuis achter de computer, dus het is heel coronaproof. Via een schema kan iedereen daarop intekenen.”