Column

  • 4 maanden geleden
  • column
  • Christ’l Dullaert
Christ’l Dullaert

Eerst een weekje proefslapen

De huizenmarkt is zo overspannen dat de kopers soms maar een dag hebben om te beslissen. Eigenlijk zou je eerst een paar dagen moeten proefslapen in het huis, om onaangename verrassingen te voorkomen.

Ik herinner mij nog een vakantie met mijn ouders waarbij we een bezoek aan het Forum Romanum in Rome brachten. Mijn broer Peter was moe en ging op een van de muurtjes daar liggen en hij viel in slaap. Hij sliep ook eens door een kanonslag heen, die wij na Oud en Nieuw in zijn slaapkamer lieten afgaan. Vroeger sliep ik best goed, maar dat slaap-niveau heb ik nooit bereikt.

In de loop der jaren ben ik steeds lichter gaan slapen. Daardoor werden overnachtingen in ogenschijnlijke mooie hotels of huizen een nachtmerrie. Sommige plekken lijken vanaf de foto idyllisch, maar eigenlijk zou je bijvoorbeeld als je een huis gaat kopen, eerst even moeten kunnen proefslapen.

Met een vriendin ging ik onlangs logeren in een romantisch landhuis in het plaatsje Vollenhove. We hadden heerlijk gewandeld en gekletst en ik zag uit naar een rustige nacht. Tegen twaalf uur, net na mijn eerste slaap, ging er iemand motor-crossen door de smalle straatjes naast het landhuis.

Avondklok of niet, er greep niemand in. De crosser ging door tot een uur of twee en omdat ik nogal hyper was geworden van het lawaai, viel ik pas tegen vier uur in slaap. Kortom, je kunt je vergissen in een omgeving, zelfs als je goed ’onderzoek’ hebt gedaan.

Hoeveel erger is het niet bij het kopen van een huis. Je kijkt naar de vierkante meters, al dan niet een balkon, kunnen we de hypotheek betalen en ga zo maar door. Je probeert een inschatting te maken van de buurt en de buren en als je dan denkt dat je alles op een rijtje hebt, waag je de gok die de inrichting van je leven voor jaren bepaalt.  

Ook dan kan het gebeuren dat je na een aantal nachten slapen in je aankoop tot de ontdekking komt dat je in een mislukking woont. Een blaffende hond van de buren in de nacht. Een gietvloer boven je waar kinderen in alle vroegte met stoelen overheen schuren of waarop de buurvrouw met hakken loopt. Vrienden van ons kochten een prachtig vrijstaand huis in Vermont (VS), en toen bleek dat hun buurman graag met een buks op lege bierflessen schoot en een pitbull had die hun golden retriever graag beetpakte.

Het is toch idioot dat je in een aankoop, die zo je leven bepaalt, niet eens een nacht of een week mag proefslapen. Zeker in de nu overspannen huizenmarkt is dat ondenkbaar.

Stel dat de woningmarkt ooit eens rustiger zou worden, dan zou ik een makelaar willen zijn die zou realiseren dat toekomstige kopers minstens een week in hun beoogde aankoop zouden kunnen overnachten. Ik weet niet of ik daar rijk van zal worden maar alle beetjes die helpen bij (andermans)  betere nachtrust zijn meegenomen.

Intussen heb ik overigens nog een aantal hotels op het oog waar ik hoognodig moet gaan proefslapen.

 

Christ’l Dullaert is ondernemer, jurist en rechtsfilosoof