Column

  • 4 maanden geleden
  • column
  • Cisca Wijmenga
Cisca Wijmenga

Een nieuw evenwicht

Corona zal een aantal blijvende veranderingen gaan geven, ook als iedereen gevaccineerd is. Sommige zaken zullen terugkeren, sommige mogen ook gerust wegblijven, zoals de drie zoenen op een feestje.

Niemand had een jaar geleden kunnen voorspellen dat we een jaar later nog steeds in een lockdown zouden zitten. Ook ik dacht toen nog dat alles binnen een paar weken weer normaal zijn, maar het virus heeft ons flink bij de neus genomen.

Terugkijkend besef ik hoeveel er afgelopen jaar is gebeurd. Zo ben ik verhuisd naar een nieuwe woning en op mijn werk schakelden we om naar een volledig onlineomgeving, waardoor ik nu al een jaar thuis werk. Dat betekent dat ik naar schatting zo’n duizend online vergaderingen achter de rug heb, dat ik geleerd heb te vloggen en ongeveer drieduizend kilometer heb gewandeld.

Vier seizoenen gingen zoals altijd voorbij met een prachtige lente, een zomer die ons een hittegolf bezorgde, een vrij sombere herfst toen de tweede golf toesloeg en een onverwacht fijne winter, omdat we opeens konden schaatsen. Via mijn pc kon ik virtueel concerten, balletvoorstellingen, films en musea bezoeken. 

Maar het was ook een jaar waarin veel ook niet gebeurde. Vakanties naar het buitenland werden geannuleerd en al snel was het ook afgelopen met spontaan uit eten gaan, een wijntje doen in een café, gewoon fysiek zonder afspraak winkelen en een museum of tentoonstelling bezoeken.

Wat ik me wel afvraag is of we over elkaar weer net als vroeger drie natte zoenen geven als we op een feestje arriveren

Voor mij persoonlijk betekende het uitstel van een operatie, maar ook een jaar waarin ik als longpatiënt gelukkig niet ziek werd. En dat gold voor meer mensen, want mede door de lockdown is de jaarlijkse piek griepgevallen aan ons voorbijgegaan.

Nu het vaccineren op stoom komt, kunnen we ons voorzichtig gaan richten op de toekomst en een nieuw evenwicht. Wat hebben we daarvoor straks nodig? We zullen wellicht een nieuwe balans moeten zoeken tussen werken op locatie en thuiswerken, nu we de voordelen hebben ervaren van werken vanuit huis. Of een nieuwe balans in de verhouding tussen fysiek en online, nu we ontdekt hebben dat niet alles fysiek hoeft.

En dan zijn er nog talloze andere aspecten die de toekomst mede zullen bepalen, zoals onze sociale hygiëne, duurzaam reizen, en de rol van de publieke sector. Genoeg om over te discussiëren in ieder geval.

Wat ik me wel afvraag is of we over pakweg een jaar elkaar weer net als vroeger drie natte zoenen geven als we op een feestje arriveren. Ik heb een vaag vermoeden dat die gewoonte voorlopig niet terugkomt.

 

Cisca Wijmenga is rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen