
Deense aanpak niet interessant voor PvdA
De Deense sociaaldemocraten maakten de afgelopen jaren in de oppositie een beleidsommekeer. In plaats van zich te verweren tegen het harde immigratiebeleid van de regering, ging de partij hierin mee, in een poging kiezers te winnen bij de DF. Ze steunden bijvoorbeeld de ‘gettowet’. Door deze wet gelden er in achterstandswijken andere regels.
Misdaden die daar worden gepleegd, worden zwaarder bestraft dan wanneer ze elders plaatsvonden. Ook wordt door de wet de samenstelling van de bewoners bewust meer gemengd gemaakt. Daarnaast steunden de sociaaldemocraten de wet die bepaalt dat asielzoekers hun geld en sieraden moeten inleveren om zo mee te betalen aan hun opvang.
PvdA-leider Lodewijk Asscher ging vorig jaar al naar Kopenhagen om met de Deense zusterpartij te praten. Maar binnen de eigen partij kreeg de PvdA’er geen steun voor de Deense aanpak. Wel was het VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff die een Nederlandse versie van de Deense gettowet opperde. Daar is niets meer van vernomen nadat hij hierover fel werd bekritiseerd. Zowel buiten als binnen zijn partij werden verschillende straffen voor hetzelfde vergrijp als ongrondwettelijk gezien.
Het is ook maar de vraag of de PvdA iets opschiet met het kopiëren van de Deense aanpak. Dat ze de grootste partij werden, verbloemde het feit dat de Deense sociaaldemocraten het helemaal niet zo goed deden. Het kwam vooral omdat de DF zo veel verloor. De sociaaldemocraten wonnen weliswaar een zetel, maar daalden wel met 0,4 procent van de stemmen ten opzichte van de vorige verkiezingen. Slechts 9 procent van de kiezers die op de sociaaldemocraten stemden, kwam van de DF. De DF verloor meer kiezers aan de centrumrechtse Ventre-partij van premier Rasmussen.
Dat het linkse blok nu zo groot is komt vooral door de winst van de sociaal-liberalen en de socialistische partij - partijen die wel tegen het immigratie- en integratiebeleid waren.
Her en der klonk het pleidooi dat de PvdA, om kiezers terug te winnen, de Deense aanpak moest overnemen door met een hardere immigratie- en integratietoon de wind uit de PVV-zeilen te halen. Het is de vraag of de PvdA hier wat aan heeft. De Deense zusterpartij schoot er in elk geval weinig mee op.