Column

  • 4 maanden geleden
  • column
  • Mirjam van ’t Veld
Mirjam van ’t Veld

De overgang van top tot teen

Iedere vrouw gaat ooit door de overgang heen. Toch is de kennis daarover gering en het taboe groot, zelfs voor vrouwen onderling. Een nieuw boek moet daar verandering in brengen.

Op 4 maart was het zover en lanceerden Marcelle Meesters en ik ons boek De overgang van top tot teen tijdens een drukbezocht webinar. Koningin Máxima nam het eerste exemplaar in ontvangst en bedankte ons namens alle vrouwen van Nederland voor het schrijven van dit boek.

Op dat moment stonden we daar samen voor de camera, kippenvel op onze armen, met meer dan 550 vrouwen die meekeken en konden we nog niet helemaal de impact van ons boek voorzien.

Als je een taboe wilt doorbreken moet je beginnen met het vertellen van je eigen verhaal. Best spannend, want het is een verhaal van vallen en opstaan. Eigenlijk net zoals die miljoen vrouwen in de leeftijd van veertig tot zestig jaar die jaarlijks in Nederland mee te maken krijgen. 80 procent van deze vrouwen heeft daar in meer of mindere mate klachten van.

Als je een taboe wilt doorbreken moet je beginnen met het vertellen van je eigen verhaal

Onderzoek laat zien dat 34 procent van het ziekteverzuim van vrouwen in deze leeftijdscategorie gerelateerd is aan overgangsklachten zoals vermoeidheid, slaap- en concentratiestoornissen. Een enorme impact dus. Je zou daarom verwachten dat de overgang een belangrijk onderwerp van gesprek is thuis, onder vriendinnen en ook op de werkvloer.

Niets is minder waar. Praten over de overgang is nog steeds een taboe. Heel veel vrouwen worstelen in eenzaamheid met allerhande klachten, waarvan ze zelf vaak niet weten dat ze gerelateerd zijn aan de overgang. Te veel vrouwen ontberen goede begeleiding, krijgen onterecht het stempel burn-out. En met dat stempel groeit hun onzekerheid, geven sommigen hun baan op, gooien ongewild het roer helemaal om in hun leven.

Reden genoeg om een boek te schrijven, dachten Marcelle en ikzelf. Want met betere informatie en begeleiding kan veel leed en ook veel ziekteverzuim worden voorkomen. We nodigden specialisten en deskundigen in Ziekenhuis Gelderse Vallei uit om zo met elkaar een compleet en wetenschappelijk onderbouwd boek te schrijven. Met bruikbare informatie, praktische tips en veel informatie over een gezonde leefstijl om zo zelf regie te houden op de klachten.

Heel veel vrouwen worstelen in eenzaamheid met allerhande klachten, waarvan ze zelf vaak niet weten dat ze gerelateerd zijn aan de overgang

Wat een mooie en ontroerende reacties hebben we sindsdien gekregen. Vrouwen die zich herkenden in ons persoonlijke verhaal en voor het eerst ook erkenning ervoeren. Iemand schreef: ‘Het boek voelt als thuiskomen’.

En een ander: ‘Ik denk dat ik ook zo’n Marcelle was, op mijn 39e werd gezegd dat ik een burn-out had. Mijn hemel, bij mij is er een depressie op gevolgd. Therapieën en antidepressiva leverden niks op, behalve een gigantisch wantrouwen naar mezelf’.

Van meerdere mannen hoorden we dat ze het webinar samen met hun vrouw terug hebben gekeken via YouTube. Eén schreef ons: ‘Interessant. En het mooie ervan was dat het een onderwerp is waarover we gewoon kunnen praten’.

En wat was ik ontroerd toen ik de column van bestuursvoorzitter Jan Hol van de Christelijke Hogeschool Ede las. Hij schrijft over óns boek. Roept medewerkers op het onderwerp bespreekbaar te maken in een veilige setting. Vraagt leidinggevenden open te staan voor de gevolgen die de overgang kan hebben op teamleden. Elke collega die daar prijs op stelt, krijgt van hem het boek cadeau. Wat een fantastisch initiatief. Ik hoop dat velen zijn voorbeeld volgen.

‘Ik realiseer me dat ik eigenlijk ook niet over dit onderwerp praat, zelfs niet met mijn vriendinnen inderdaad’

Zelfs elk interview over het boek leidt tot het delen van persoonlijke verhalen. Laatst zei een journaliste tegen me: ‘Je hebt gelijk, ik realiseer me dat ik eigenlijk ook niet over dit onderwerp praat, zelfs niet met mijn vriendinnen inderdaad’.

In Ziekenhuis Gelderse Vallei gaan we ondertussen verder met onderzoek naar de overgang. Bijvoorbeeld naar de invloed van wekelijkse krachttraining op overgangsklachten, zoals opvliegers. We zijn nog lang niet klaar.

Het thema van Internationale Vrouwendag dit jaar was ‘Invloed met Impact’. Daar kunnen we allemaal aan bijdragen door samen het taboe rond de overgang te doorbreken. Als man, vrouw, vriend, vriendin, partner, leidinggevende, directeur of voorzitter. Wie doet mee?

 

Mirjam van ’t Veld is voorzitter raad van bestuur Ziekenhuis Gelderse Vallei, Ede