De keerzijde van corona
‘Als dat wat wij voorbrengen niet vanuit waardering, vriendschap en liefde voor de ander gebeurt, leidt ons werk tot niets of niet veel goeds.’ Echtgenoot Paul van Geest schreef het vorig maand in zijn column en onderwijst het aan zijn economiestudenten.
Dat was nog voordat het lente was, nog voordat het coronavirus niet alleen ons, maar ook onze economie en ons dagelijks leven besmet had.
‘Ja maar, corona....’ Ondanks dit grote 'maar', dat veel ellende veroorzaakt, gebeuren er ook bijzondere dingen. Onverstoorbaar verschijnt de eerste bloesem, schijnt de lentezon en blijft het langer licht. Het water in de kanalen van Venetië is inmiddels zo helder dat je de vissen ziet zwemmen, er zijn dolfijnen gesignaleerd. De lucht boven Wuhan is schoner dan ooit. Files zijn zó 2019.
Onverstoorbaar verschijnt de eerste bloesem, schijnt de lentezon en blijft het langer licht
Het stikstofprobleem wordt spontaan opgelost, fijnstof vermindert. Vliegschaamte is tijdelijk voorbij, er worden mensen thuisgebracht in plaats van dat ze op vakantie gaan. Buren die elkaar nauwelijks kenden, zingen samen vanaf balkons. Ondergewaardeerde beroepen blijken ineens cruciaal. Het hele land applaudisseert uit respect voor de harde werkers in de zorg. Gezondheid is het grootste goed geworden, het is alles overstijgend en niet te koop.
Samen doen we er alles aan om kwetsbaren te beschermen. Vrijwilligers bieden hulp aan. Een boodschap, een telefoontje, een gebaar, een pan soep, extra helpende handen in de zorg. Bloemen en eten worden niet weggegooid, maar komen terecht op plekken waar mensen ervan genieten. Zonder aarzeling springt de overheid bij om faillissement en ontslag te voorkomen.
Buren die elkaar nauwelijks kenden, zingen samen vanaf balkons. Ondergewaardeerde beroepen blijken ineens cruciaal
Mensen gaan kopen bij lokale ondernemers om hen te helpen voortbestaan. Ineens gaat op veel plaatsen de klok minder snel en ontstaat er tijd en ruimte voor bezinning. Kansen voor alles waarvoor onvoldoende tijd was in de hectiek van het dagelijkse leven. Een stressvolle kantoorbaan verandert in thuiswerken en een andere balans tussen werk en privé. School beperkt zich niet meer tot klaslokalen, kinderen leren veel over het leven zelf.
Ineens beseffen we weer waar het om draait in het samenleven: aandacht, verbinding, solidariteit, waardering, creativiteit, saamhorigheid, tijd met elkaar en zorg voor elkaar. De kracht van kwetsbaarheid: Brené Brown deed er jarenlang onderzoek naar, schreef en vertelde erover aan een miljoenenpubliek.
Kwetsbaarheid is geen zwakte maar een weg van moed, betrokkenheid en verbinding. Volgens haar geeft verbinding je leven doel en zin. We wisten het wellicht wel maar in deze tijd wordt het gezamenlijk ervaren. Het leven blijkt niet maakbaar te zijn en zoekt een nieuwe balans. Dat vraagt om gedragsverandering en nieuwe keuzes.
Ineens beseffen we weer waar het om draait in het samenleven: aandacht, verbinding, solidariteit, waardering, creativiteit, saamhorigheid, tijd met elkaar en zorg voor elkaar
Had het op een andere manier gemogen? Ja, graag. Te heftig, te veel pijn, te veel ongewenste en kwalijke gevolgen; wat een prijs om te betalen.
Had het op een andere manier gekund? Je zou haast zeggen van niet, want vrijwillig kregen we het niet voor elkaar. Was het het waard? Voor de natuur maakt het niet uit, die vindt altijd weer haar balans. Voor ons gaat het erom dat we de waarde ervan inzien, door het donker heen.
Het leven is voorgoed veranderd. Doordat we kwetsbaar werden, vinden we onze kracht, ervaren we echte verbondenheid en verandert de basis van waaruit wij leven en handelen voorgoed. Ik wens u wijsheid, sterkte en licht in deze tijd.
Ingrid de Groen is vanuit haar eigen bedrijf werkzaam als interim-manager in de zakelijke dienstverlening en daarnaast bevlogen bestuurder & toezichthouder in het publieke domein