Samenleving

  • 4 maanden geleden
  • essay
  • Maarten Muijser
  • Vaishadi en haar zoon aan het werk in hun bloemenwinkel. Foto: Opmeer Reports voor Oikocredit.
Samenleving

Microkrediet: goed voor vrouwen én hun gezin

Internationale Vrouwendag op 8 maart staat in het teken van ‘invloed met impact’. Die impact heeft microkrediet ook omdat vrouwen daarmee de mogelijkheid krijgen zélf uit de armoede te komen.

Armoede in Afrika, Azië en Latijns-Amerika treft vooral vrouwen. Zij hebben minder kans gehad om onderwijs te volgen en hebben vaak geen eigendommen zoals een huis of een stuk land, wat als onderpand kan dienen om een lening aan te vragen. En dat terwijl uit onderzoeken blijkt dat vrouwen hun verdiende geld eerder uitgeven aan hun gezin, gezonde voeding en aan onderwijs voor hun kinderen. Dat zijn belangrijke investeringen om armoede voor toekomstige generaties te bestrijden.

Dit jaar staat Internationale Vrouwendag in het teken van ‘invloed met impact’. Bij Oikocredit zijn wij ervan overtuigd dat de impact van microkrediet van grote invloed is op de levens van vrouwen én hun omgeving. Het zijn de verhalen van de Indiase vrouwen Vaishadi en Asha die deze invloed met impact onderstrepen.

Blijvende zelfstandigheid

Zo runde Vaishadi samen met haar man twee winkels. Toen haar man in 2016 overleed, besloot Vaishadi door te gaan met hun bedrijf. Een van de twee winkels is ze gaan verhuren. De andere winkel heeft ze zelf gehouden. En dat is een bijzondere keuze: in India werkt minder dan 20 procent van de vrouwelijke beroepsbevolking.

Dankzij de inkomsten uit hun cateringbedrijf heeft Asha de weg vrijgemaakt voor een beter leven voor haar dochter

In de loop der jaren hebben de inkomsten uit de verkoop van bloemen Vaishadi’s leven verbeterd. Ze kon het onderwijs van haar kinderen betalen – ook na het overlijden van haar man – en ze kocht een appartement en een stuk grond.

Asha runt samen met haar man een cateringbedrijf. Ze bereiden heerlijke maaltijden voor ontbijt, lunch en diner. Die worden aan zeventig vaste klanten geleverd in speciale verpakkingen. Asha's zoon helpt mee met het cateringbedrijf, maar haar dochter studeert aan de universiteit om ingenieur te worden.

Dat haar dóchter studeert, in plaats van haar zoon, is niet vanzelfsprekend. In India gaan veel vrouwen namelijk niet naar de universiteit. Om haar studie te financieren, nam de familie een studielening voor 1650 euro, terug te betalen in zes jaar. Dankzij de inkomsten uit hun cateringbedrijf kunnen Asha en haar familie de onderwijslening terugbetalen en heeft Asha de weg vrijgemaakt voor een beter leven voor haar dochter.

Asha en haar man werken samen in de keuken om "tiffin" maaltijden te bereiden. Foto: Opmeer Reports voor Oikocredit

Invloed met impact

De groei van Vaishadi’s bloemenkraam en Asha’s cateringbedrijf zijn mogelijk dankzij microkredieten van Oikocreditpartner Annapurna. Maar de verhalen van Asha en Vaishadi laten zien dat microkrediet meer is dan een middel om een bedrijf te laten groeien. Want microkrediet heeft niet alleen impact op de levens van vrouwen, maar óók op het leven van hun kinderen.

Met microkrediet krijgen vrouwen zélf de mogelijkheid om uit armoede te komen. Daarbij wordt financiële onafhankelijkheid en zelfredzaamheid van vrouwen gestimuleerd: doordat de vrouw zelf geld verdient, heeft ze ook een stem als het gaat over waar het geld aan wordt uitgegeven.

De verhalen van Asha en Vaishadi laten zien dat microkrediet meer is dan een middel om een bedrijf te laten groeien

Als de vrouwen mogen meebeslissen geeft dit een gevoel van gelijkwaardigheid en zelfvertrouwen en gaat het verdiende geld eerder naar de studie van de kinderen of gezonde maaltijden. Zodat er in de toekomst meer weduwen een zelfstandig leven op kunnen bouwen, zoals Vaishadi deed. En zodat er meer dochters een vervolgopleiding kunnen volgen, zoals de dochter van Asha dat kon.

Zodat er nog meer invloed met impact kan zijn. Niet alleen vandaag, tijdens Internationale Vrouwendag, maar elke dag.


Maarten Muijser is marketing- en communicatiemedewerker bij Oikocredit Nederland