De ene annexatie is blijkbaar de andere niet
Op 18 juni hoorde ik op het radiojournaal een kort bericht. Het onderwerp was annexatie. De senaat in Nepal had besloten de kaart goed te keuren waarbij vierhonderd vierkante kilometer definitief tot Nepalees grondgebied werd verklaard.
In deze tijd waarin kranten vol staan over de annexatieplannen van Israëls premier Netanyahu, denk je: nou, over dat Nepalese annexatiegebeuren zal vandaag of morgen ook wel een en ander in de krant staan.
Maar de volgende dag was er niets. In geen enkele krant stond ook maar één letter over dit grensconflict tussen Nepal en India. Je moet op Google en in Wikipedia zoeken om over dit conflict en de achtergronden iets te weten te komen.
Het omstreden stuk grond is niet slechts een klein strookje. Vierhonderd vierkante kilometer is een behoorlijke lap
Nepal ligt in de Himalaya, tussen India en China. De bron van grensrivier de Khali loopt door dit omstreden gebied, dat India al claimt sinds 1962. Het omstreden stuk grond is niet slechts een klein strookje. Vierhonderd vierkante kilometer is een behoorlijke lap. Het omvat een bergpas die uitkomt in China. India wil nu een verbindingsweg aanleggen in een gebied dat Nepal als het zijne claimt.
Op 19 juni legerde Nepal militairen in de omgeving van deze Kalapani-pas en begon met de aanleg van een helikoptervliegveld.
Bij ons is nauwelijks bekend dat de geboortegrond van Gautam Boeddha, de grondlegger van het boeddhisme, in Nepal ligt. In sommige Indiase boeken en films wordt gesteld dat Boeddha in India is geboren. Ook publieke figuren beweren dat, en dat roept emotionele protesten op in Nepal. Zo heeft bijvoorbeeld de Indiase minister-president Narendra Modi gezegd dat India aan de wereld Boeddha en zijn boodschap van vrede gegeven heeft.
De geboortegrond van de grondlegger van het boeddhisme is heel belangrijk voor de Nepalese boeddhisten, die 9 procent van de bevolking uitmaken. Opnieuw dus een conflict dat niet alleen over grond gaat maar ook religieuze aspecten heeft. Zoals zo vaak bij dit soort conflicten blijken niet alleen nationalistische maar ook godsdienstige gevoelens een rol te spelen.
De Wereldraad van Kerken schrijft geen brief en de VN-Veiligheidsraad komt niet bijeen voor een speciale zitting. Terwijl India een land is dat over atoomwapens beschikt
Wat mij verbaast is dat er over dit conflict geen letter te lezen valt. Geen enkele krant die er iets over schrijft. De eerste dode valt inmiddels te betreuren. De Wereldraad van Kerken schrijft geen brief dat zij zo ongerust is over deze de vrede bedreigende annexatieplannen. De VN-Veiligheidsraad komt niet bijeen voor een speciale zitting. Terwijl India een land is dat over atoomwapens beschikt.
Waarom is het Israëlische annexatieplan hier al dagenlang in het nieuws, maar vindt kennelijk geen enkele Nederlandse journalist dit annexatieconflict tussen Nepal en India belangrijk genoeg om ons geïnteresseerde lezers er iets over te vertellen. Ligt Nepal te ver van ons bed?
Hanneke Gelderblom-Lankhout was D66 twaalf jaar gemeenteraadslid voor D66 in Den Haag en dertien jaar lid van de Eerste Kamer, waarvan vijf jaar ook lid van de Raad van Europa