Samenleving

  • 1 jaar geleden
  • essay
  • Theo Klein
  • Dat kinderen, nu de scholen dicht zijn, thuis zitten maakt het er voor sommige mensen niet gemakkelijker op. Foto: ANP
Samenleving

De coronacrisis is ook de ultieme relatietest

Noodgedwongen thuiszitten heeft grote invloed op gezinsrelaties. Dat kan verkeerd gaan, maar ook goed uitpakken, omdat men meer stilstaat bij dat wat echt belangrijk is.

Een echtscheidingsgolf en een geboortegolf. Ze zijn volgens relatietherapeut Jacoline Steegstra uit Leeuwarden beide te verwachten, nu mensen door het coronavirus noodgedwongen hele dagen thuis zitten.

"Maar het kan ook een heel ander effect hebben. Ik kreeg een telefoontje van een stel dat vergevorderde scheidingsplannen had. Zij was al op zoek naar een ander huis. Maar door de coronacrisis hebben ze besloten voorlopig toch bij elkaar te blijven. Ze waren zo in shock, dat bij elkaar weggaan voorlopig voor hen niet de beste optie is. Nu kijken ze hoe ze uit hun huwelijkscrisis kunnen komen.”

Voor dit stel is de crisis een wake up call. "Het confronteert hen met de vraag waar ze mee bezig zijn. Hebben we er wel goed over nagedacht, genoeg in elkaar geïnvesteerd? Wat kost een scheiding ons, en wat levert het op?”

Door de coronacrisis hebben deze echtgenoten besloten voorlopig toch bij elkaar te blijven. Ze waren zo in shock, dat bij elkaar weggaan voorlopig voor hen niet de beste optie is

Volgens Steegstra is de coronacrisis de ultieme relatietest. "Als je hier samen goed doorheen komt, kun je het de rest van je leven met elkaar volhouden.”

Wat is echt belangrijk?

In het gewone drukke leven nemen mensen volgens haar vaak geen tijd om aan hun relatie te werken. Nu worden mensen met de neus op de feiten gedrukt dat dingen helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn als we vaak denken.

"Nu komt naar voren wat echt belangrijk is in het leven. Dat kan tot een verdieping leiden in een relatie maar ook juist tot een breuk. Wie al lange tijd langs elkaar heen heeft geleefd wordt, nu men noodgedwongen hele dagen in eenzelfde ruimte opgesloten zit, geconfronteerd met zaken waar men eerst voor weg liep.”

Als je hier samen goed doorheen komt, kun je het de rest van je leven met elkaar volhouden

In deze tijd uit elkaar gaan, is volgens Steegstra heel onverstandig. "Ook al kun je niet goed met elkaar overweg, als je er alleen voor staat wordt deze periode nog zwaarder. Ik kreeg vanochtend nog een mailtje van een gescheiden man die nu echt het gevoel had er alleen voor te staan en zich afvroeg hoe hij de dagen door moet komen nu hij het huis niet uitkomt.”

Dagelijks een tip

Ook bij gezonde relaties kan het sociale isolement spanningen oproepen. Sinds deze week geeft Steegstra op haar Facebookpagina dagelijks een tip om deze tijd zo goed mogelijk door te komen. De eerste tip van afgelopen maandag: zorg voor een goede dagstructuur.

"Je kunt best wel een uurtje later je bed uit, maar sta wel op tijd op. Heb je kinderen thuis, maak een rooster met werkmomenten en pauzes. Plan bijvoorbeeld drie uur huiswerk maken in, ga dan zelf ook hard aan de slag, en neem gezamenlijk pauze.”

Het ergste lijkt me als je alleenstaande ouder bent met een paar peuters op een flatje. Ik kan me voorstellen dat thuiswerken voor zo iemand een crime is

Dat de kinderen, nu de scholen dicht zijn gegaan, thuis zitten maakt het er voor de mensen niet makkelijker op, geeft de relatietherapeute aan. "De eerste dag waren ouders vol goede moed, maar ik lees inmiddels al berichten dat mensen vermoeid raken. Een hele dag je kinderen om je heen terwijl je zelf moet werken vergt veel van ouders. Het ergste lijkt me als je alleenstaande ouder bent met een paar peuters op een flatje. Ik kan me voorstellen dat thuiswerken voor zo iemand een crime is. Kies in de eerste plaats voor je kinderen is mijn advies.”

Zorgen voor afleiding en beweging kan de sfeer in huis ook gezond houden. "Pauzes om te sporten of te bewegen zijn ook belangrijk. En haal spelletjes uit de kast. Ga in ieder geval niet de hele dagen alleen op de bank hangen, dat is ook geestelijk niet gezond.”

Privacy

Huisgenoten moeten elkaar ook privacy gunnen. "Met elkaar praten is prima. Maar een mens heeft er ook zo nu en dan behoefte aan zich terug te trekken. Gun elkaar een privé-plekje waar je even met je eigen gedachten en zorgen bezig kunt zijn. Niet alleen tussen ontspannen en werken is de balans belangrijk, ook in het samenzijn en je eigen ruimte hebben.”

Pauzes om te sporten of te bewegen zijn ook belangrijk. En haal spelletjes uit de kast. Ga in ieder geval niet de hele dagen alleen op de bank hangen

Wie het moeilijk heeft, moet vooral niet schromen om hulp te vragen, is haar advies. "Vanuit onze kerk kwam een oproep wie bereid was anderen te helpen. Maar het aanbod aan hulp is tot nu toe veel groter dan de vraag. Om hulp vragen is echter niet iets om je voor te schamen. Mensen hebben elkaar nodig, juist in deze tijd.”

Afscheid nemen van geliefden

Het is volgens Steegstra zowel voor volwassenen als voor kinderen goed om de waarheid onder ogen te zien en zich voor te bereiden op eventuele sterfgevallen in de omgeving door corona.

"Er zijn al hartverscheurende situaties. Ik hoorde van een moeder die stervende is aan kanker en twee van haar vijf kinderen tegelijk aan haar sterfbed mag hebben. Ze kan dus niet van al haar kinderen tegelijk afscheid nemen. Dit soort schrijnende gevallen zullen we vaker zien. Hoe kun je goed afscheid nemen van een stervende coronapatiënt? Aanraken mag niet terwijl voor de mens huid-op-huid-contact nog belangrijker is dan eten en drinken.”

Ik hoorde van een moeder die stervende is aan kanker en twee van haar vijf kinderen tegelijk aan haar sterfbed mag hebben. Ze kan dus niet van al haar kinderen tegelijk afscheid nemen

Voor kinderen is dit een extra stressvolle tijd, denkt Steegstra. "Ze horen van alles via de tv en sociale media en merken de stress bij de volwassenen om hen heen. Ze kunnen ook hun opa en oma verliezen aan het virus. Laten we ze alsjeblieft goed in de gaten houden.” De huidige crisis kan volgens haar zelfs gevoelens oproepen van een oorlogstijd.

De crisis heeft ook pluspunten, denkt ze. "De meesten zullen nu beseffen dat we de kleine gewone dingen te weinig gewaardeerd hebben. Als dit achter de rug is zullen we dankbaarder in het leven staan en weer genieten van wat we als normaal zijn gaan ervaren.”


Wie vragen heeft rond dit thema kan ze gratis per email stellen via info@huwelijkstrainer.nl. Voor dagelijkse tips: www.facebook.com/huwelijkstrainer