
Bladgoud voor de wormen
Het tuinseizoen in onze dorpstuin is bijna afgelopen. De komende tijd kunnen we nog goed eten van de boerenkool, preien, pompoenen, bietjes en groenlof die op de steeds leger wordende bedden staan, maar dan is het voorlopig even gedaan. Het is tijd om de tuin winterklaar te maken en na te denken over de groenteproductie voor komend jaar.
De droogte van afgelopen zomer verwachten we komend jaar weer. Er viel haast niet tegenaan te gieteren met water uit de sloot en daarom willen we graag een bewateringssysteem. Een handige overbuurman heeft daarvoor een ingenieus plan gemaakt. Van de energiecoöperatie krijgen we een zonnepaneel waarmee we water uit de sloot kunnen pompen.
Maar voor de waterslangetjes blijken de groentebedden net verkeerd te liggen. Ze moeten allemaal een kwartslag gedraaid worden. En daarmee komen we aan de bodem, de basis van de tuin.
Dunne prei
Zonder gezonde bodem kun je het mooiste zaai- en plantmateriaal kopen en water geven tot je een ons weegt, maar je groente zal nooit geweldig groeien. Hoewel we het afgelopen jaar blij waren met de oogst, zagen we zeker punten voor verbetering. De gele boontjes bleven klein, de prei was dunnetjes.
Alleen een dikke laag compost op de grond leggen, helpt niet. Er zijn wormen nodig
We maakten ons zorgen over de bodem. In sommige bedden leek de grond wel poeder, er was geen leven in te ontdekken. Maar alleen een dikke laag compost op de grond leggen, helpt niet. Er zijn wormen nodig, die brengen goede stoffen en structuur in de bodem. In oude paardenmest huizen vaak regenwormen.
Maar die wormen moeten wel iets te eten hebben en dat doe je door de grond met een dikke laag bladeren te bedekken.
Bladeren zijn wel te vinden. Veel mensen hebben een hekel aan blaadjes op hun stoep, auto of gazon. Wanneer we aan het werk gaan, blijken in sommige stukken alweer wormen te zitten. Hadden ze zich in de zomer dieper in de bodem verstopt vanwege de droogte of zijn ze meegekomen met de paardenmest? Het maakt niet uit. Ze krijgen een feestelijke selectie bladmateriaal.
En omdat het natuurlijk helemaal niet netjes is om iemand uit te nodigen voor een feestje en hem dan per ongeluk doormidden te hakken, is vanaf nu extreme voorzichtigheid geboden bij iedere schep die de grond in gaat.
Dorine van den Beukel is ontwerper