Bitcoin: gouden bergen of tulpenmanie?
Er is de laatste tijd veel te doen over bitcoins en andere cryptomunten. Niet gek, vanwege de voortdurende lage rente op spaargeld en vanwege het feit dat veel Nederlanders het afgelopen jaar flink hebben gespaard. Afgelopen jaar zetten we in totaal 42 miljard euro opzij, twee keer zoveel als in andere jaren.
Onder jongeren zijn bitcoins bijzonder populair. Het Parool sprak onlangs zelfs over ‘generatie bitcoin,’ voor wie cryptomunten een alternatief zijn voor het huidige monetaire systeem. Hoop op een goed rendement gaat daarbij hand in hand met het idee dat op deze manier ook de macht van de traditionele banken en geldverstrekkers gebroken kan worden.
‘Idealisme met een vette winst’, zou je het kunnen noemen. Daarbij valt overigens op dat deze groep in dat opzicht niet zo milieubewust is: er moeten heel veel computers actief zijn om het systeem in de lucht te houden.
De Autoriteit Financiële Markten waarschuwt voor een mogelijke zeepbel
Toch onttrekt de bitcoin zich niet aan de algemene logica dat wie snel geld wil verdienen ook grote risico’s neemt. De koers van de bitcoin kent pieken en dalen en de Autoriteit Financiële Markten waarschuwt voor een mogelijke zeepbel. Wie op het juiste moment instapt, kan de waarde van zijn investering snel zien stijgen. Wie verkeerd piekt, ziet zijn inleg verdampen.
Als het om geld gaat dat je kunt missen, zijn de gevolgen wellicht te overzien. Bitcoins zijn dan misschien een leuk en spannend tijdverdrijf met mogelijk grote winsten.
Maar juist daar wringt bij veel jongeren de schoen. Zij hebben dat geld niet over en verliezen kunnen hen klem zetten.
Zeker bij een product dat een hoge gevoelswaarde lijkt te hebben en waarbij het heel lastig is alle finesses te doorgronden, is het oppassen geblazen. En als alleen de succesverhalen worden verteld, maar de mislukkingen worden verzwegen, kan dat al snel tot onrealistische verwachtingen leiden, met pijnlijke financiële verliezen te gevolg. Alle reden daarom om cryptomunten kritisch te blijven bekijken.
Arjan Vliegenthart is directeur van het Nibud.