Samenleving

  • 1 jaar geleden
  • essay
  • Niek van der Molen
  • Kamala Harris kan door haar afkomst kiezers aantrekken die geen connectie voelen met de 77-jarige blanke Biden. Foto: EPA
Samenleving

Biden biedt Harris een springplank voor de verkiezingen van 2024

Kamal Harris wordt de running mate van Joe Biden. Dat betekent ook dat zij de beste papieren heeft om de Democratische presidentskandidaat te worden bij de verkiezingen in 2024.

Ze moet jonger zijn dan ik, had de Amerikaanse Democratische presidentskandidaat Joe Biden eerder dit jaar gezegd over zijn keus van vicepresidentskandidaat. Dat kan al snel, want Biden is 77 jaar en, mocht hij in november verkozen worden tot president, 78 bij de inauguratie in januari.  

De relatief hoge leeftijd van Biden gaf de keus van running mate meer gewicht dan in voorgaande verkiezingsraces. Vorige week dinsdag maakte Biden bekend dat hij met Kamala Harris (55) de verkiezingen wil winnen van de Republikeinse president Donald Trump.  

Harris, van Indiase en Jamaicaanse komaf, is de eerste zwarte vrouwelijke kandidaat

Biden heeft aangekondigd dat als hij wint, hij vanwege zijn leeftijd over vier jaar niet op wil gaan voor een tweede termijn als president. Dat geeft Harris een goede uitgangspositie om zich op te werpen als presidentskandidaat in 2024. 

Harris is niet de eerste vrouwelijke kandidaat voor het vicepresidentsschap. Geraldine Ferraro in 1984 en Sarah Palin in 2008 gingen haar voor. Harris, van Indiase en Jamaicaanse komaf, is wel de eerste zwarte vrouwelijke kandidaat.  

Biden als tussenpaus

De vicepresident is de eerste in de lijn van opvolging van de president van de Verenigde Staten. Mocht de president door overlijden, aftreden of impeachment niet meer in staat zijn zijn taken als president uit te voeren, dan neemt de vicepresident zijn plek in. 

Dat Biden zo nadrukkelijk heeft gezegd dat hij een tussenpaus wil zijn, maakt een eventueel presidentschap van hem anders dan normaal. Het kan betekenen dat Harris als vicepresident meer taken en verantwoordelijkheden krijgt om klaargestoomd te worden voor de verkiezingen van 2024. 

De kans bestaat dat Biden tussentijds gedwongen is het stokje over te dragen aan Harris of dat hij onverhoopt in het harnas sterft

Harris verloor eerder dit jaar als presidentskandidaat van Biden in de Democratische voorverkiezingen, dus de ambitie om president te worden heeft zij zeker. De keus van Biden voor Harris betekent dat zij de beste papieren heeft om Democratisch presidentskandidaat te worden over vier jaar. 

‘Een hartslag verwijderd’ 

Als we de opiniepeilingen mogen geloven en Biden inderdaad president wordt, dan zal het vicepresidentschap van Harris ook een zwaardere lading krijgen vanwege de fragiele gezondheid van Biden. De melodramatische uitdrukking dat de vicepresident ‘een hartslag is verwijderd van het presidentschap’ kan dit keer moeilijk als overdreven worden weggezet.  

De kans bestaat dat Biden tussentijds gedwongen is het stokje over te dragen aan Harris of dat hij onverhoopt in het harnas sterft. Harris wordt dan een zogeheten accidental president die aan de macht blijft gedurende het restant van Bidens termijn. 

De opengevallen positie van vicepresident wordt op grond van een grondwetswijziging in 1967 ingenomen door de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Dat is momenteel Nancy Pelosi. Dat betekent dat twee vrouwen de hoogste leidinggevende posities innemen, mocht Biden om wat voor reden dan ook gedwongen zijn tussentijds het veld te moeten ruimen.