Bedrijven worden steeds duurzamer
Een paar dagen geleden las ik bij RTL-nieuws dat Albert Heijn stopt met het aanbieden van plastic zakjes bij de groente- en fruitafdeling. En zo haalt maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVT) de laatste tijd steeds vaker het nieuws.
Voor een deel komt het doordat er nu veel meer bedrijven bewust mee bezig zijn. Het valt ook op dat grote bedrijven als McDonalds en Starbucks ‘het goede voorbeeld’ geven. Wat leveren deze hoopvolle ontwikkelingen op voor de toekomst? Wat is de impact op het mileu?
Het besluit van Albert Heijn alleen al scheelt zo’n 130 miljoen zakjes per jaar. Dat is 243.000 kilo plastic. Ook Jumbo wil graag maatschappelijk verantwoord ondernemen. Deze maand haalde de supermarkt het nieuws met zijn initiatief om gehakt niet meer in een bakje met plastic eroverheen te verkopen. De supermarkt besloot om vanaf april enkel een plastic zakje te gebruiken, waardoor er voor een verpakking van 500 gram gehakt straks maar liefst 70 procent minder plastic nodig is. Uit de berekening van Jumbo blijkt dat hiermee per jaar zo’n 300.000 kilogram plastic bespaard wordt.
Ook bedrijven en ondernemingen uit andere branches hebben steeds meer aandacht voor het milieuaspect. SKIKK, een Nederlandse laptopfabrikant, produceert laptops die door de gebruiker zelf worden samengesteld. Zo kopen mensen enkel wat ze nodig hebben en hebben steeds meer laptops een behuizing van magnesium. Magnesium is gebruiksvriendelijk en bovendien beter recyclebaar dan het gebruikelijke aluminium of kunststof.
Het besluit van Albert Heijn alleen al scheelt zo’n 130 miljoen zakjes per jaar
Daarnaast moet de mode-branche niet vergeten worden. In deze branche is duurzaam ondernemen een van de doelen geworden. Zo worden er veel meer duurzame stoffen gebruikt. Er zijn momenteel veel ontdekkingen en initiatieven op dit gebied. Aangezien deze branche zo groot is, is de impact op het milieu ook groot.
Bovendien ontstaan er meer samenwerkingen die zich op het milieu richten. Een voorbeeld van zo’n bedrijf is The Ocean Cleanup uit Rotterdam, dat samenwerkt met de Britse band Coldplay. Coldplay heeft de boot genaamd ‘Interceptor 005’ gesponsord waardoor ‘The Ocean Cleanup’ meer dan 100.000 kilo afval per dag uit een rivier kan halen.
Het is hoopgevend dat het aantal bedrijven dat aandacht heeft voor het milieuaspect momenteel zo aan het groeien is, én dat dit zich niet beperkt tot één branche. De cijfers laten zien dat slechts één maatregel een ontzettend grote impact heeft op het milieu. Zo zien we maar weer hoe iets kleins groot kan zijn.
Hayarpi Tamrazyan studeert econometrie in Tilburg. Ze werd geboren in Armenië en kwam in 2010 in Nederland met haar ouders, broertje en zusje