Diabetes op feestdagen

Diabetes type 1 is heel lastig, zeker voor kinderen. Goede begeleiding scheelt echter een hoop. 
Ik schreef de vorige keer al: de decembermaand heeft voor iedereen een andere betekenis. Variërend van stress tot gezelligheid en lekker eten vanwege de feestdagen. ‘Dat lijnen komt volgend jaar wel weer, heb ik direct een goed voornemen.’

Maar stel nou dat je vijf jaar bent en nét een paar weken van te voren te horen hebt gekregen dat je diabetes mellitus type 1 hebt ? Kort gezegd is diabetes mellitus I de aangeboren variant van wat in de volksmond bekend staat als suikerziekte. Wanneer deze diagnose pas is vastgesteld, is voor ouders - laat staan voor de kinderen - nog niet te overzien wat hier allemaal bij komt kijken.

Informatie

Eerst wordt het gezin overladen met informatie. Wat is er met je lichaam aan de hand wanneer je diabetes mellitus type 1 hebt? Wat betekent het precies wanneer je een te hoge of een te lage bloedsuiker hebt? Hoe merkt het kind dit zelf en hoe kun je dit als ouders merken? Hoe moet dit nu met schoolreisjes en kinderfeestjes?

Wij prijzen ons gelukkig met onze kinderdiabetesverpleegkundigen, die ouders begeleiden in deze energievretende tijd. Gespecialiseerde verpleegkundigen die ouders en kind stap voor stap mee nemen in de wereld van het bloedsuiker meten en insuline spuiten. Die geduldig zo vaak als gewenst informatie en advies geven en de kinderen optimaal begeleiden bij een toch wel nieuwe manier van leven.

Gelukkig zijn deze kinderverpleegkundigen op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen, waardoor kinderen (mits mogelijk) een sensor kunnen krijgen. Die meet doorlopend de bloedwaarden en dit scheelt veel vingerprikken. Daarnaast kan er mogelijk een insulinepomp komen, zodat er niet handmatig ‘gespoten’ hoeft te worden.

Dit alles zorgt ervoor dat apparatuur het interne probleem ‘oplost’, met als resultaat dat voor kinderen het leven met diabetes zo normaal mogelijk wordt gemaakt. 

Snoepen

Want net weten dat je diabetes hebt, betekent óók weten dat je eigenlijk niet continu tussendoor iets kunt snoepen... Maar dat is als vijfjarige toch onmogelijk wanneer Sinterklaas met zijn pieten en al zijn snoepgoed langskomt?

Dankzij de vakkundige begeleiding op de afdeling kon in dit geval goed naar de situatie van het kind worden gekeken. En dit betekende dat ze lekker aan mocht sluiten bij Sinterklaas, de handjes pepernoten van de pieten dankbaar aan kon nemen en met glimmende oogjes niets hoefde te missen van het grote sinterklaasfeest.

Mirte van der Veen is kinderverpleegkundige

Het Goede Leven Word abonnee van Het Goede Leven

  • Onbeperkt toegang
  • Gratis deelname 1 evenement
  • Wekelijkse nieuwsbrief