Voor veiligheid geldt: bind de kameel en vertrouw dan op Allah

Een gebed om veiligheid voor het slapen gaan helpt misschien, maar voor een echt veilige nachtrust zijn meer maatregelen nodig. 

Oproep van de politie om inbraken te voorkomen. Foto: ANP
Oproep van de politie om inbraken te voorkomen. Foto: ANP
Voordat ik mijn ogen sluit voor het slapen spreek ik een gebed uit.’ Dat is een van de kortste hoofdstukken van de Koran, bestaande uit slechts zeventien woorden Arabisch (25 woorden in het Nederlands).

Het heet sura Iglaas oftewel hoofdstuk Trouw (Koran 112). Het gebed is een soort belijdenis. Als kind is mij geleerd dat dit gebed slechte dromen en nachtmerries kan voorkomen. En als slechte dromen toch komen, dan zouden ze omgezet worden in een ‘wirwar van dromen’ (Koran 12:44). Oftewel: in betekenisloze dromen waar je geen uitleg voor hoeft te zoeken en waardoor je dus niet in de war hoeft te raken. 

Als het meezit kan het gebed zelfs fijne dromen oproepen. Of het allemaal zo werkt, weet ik niet. Het gebed zou ook goed zijn om je te beschermen tegen dreigend vervelend bezoek, bijvoorbeeld een nachtelijke dief of inbreker die  in je woning komt terwijl je slaapt. 

Het gebed heeft dan iets vergelijkbaars met Psalm 91:1-2: ‘Mijn toevlucht, mijn vesting, mijn God, op u vertrouw ik.' En als de inbraak toch plaatsvindt, dan kan het gebed bijdragen aan een goede afloop, bijvoorbeeld een met zo min mogelijk schade. 

Ongenode gasten

Dat laatste is mij, na twintig jaar woongenot in mijn huidige woning,  recent overkomen. Het ging zo. 

Na mijn vijftigste ga ik gedurende mijn slaapperiode minstens drie keer mijn blaas legen. Vervelend vind ik, maar ik maak van deze nood een deugd, dus inspecteer ik ondanks het gebed de woonkamer of er ongenode gasten binnen zijn geweest. Ook neem ik een kijkje buiten of er opvallendheden zijn. Ooit betrapte ik op deze manier ’s nachts een dief die net de voorruit van de auto van de buurman wilde inslaan. 

Deze keer, rond drie uur in de nachts, merkte ik dat mijn inhoudsloze laptoptas (laptops, iPhones en iPads gaan standaard mee naar boven) en mijn werktas ergens anders lagen. Op het keukenblad om precies te zijn. Alle deuren van de keukenkasten waren daarbij ook open. De pasjeshouder van mijn vrouw lag ongewoon op een stoel aan de eettafel. 

Ik schreef dit allemaal toe aan het gedrag van een van onze minderjarige kinderen. Die kwam die dag - zijn laatste werkdag bij Albert Heijn - opgelucht maar ook heel laat thuis. Misschien zocht hij naar iets speciaals en was hij te moe om alles op de normale plaats terug te leggen, fluisterde ik mezelf in. Ik ging weer slapen, mijn vertrouwde gebed herhalend. 

Geld weg

De volgende ochtend belde mijn vrouw mij vanuit Utrecht, met de vraag of ik toevallig wat geld uit haar portemonnee had gehaald. Ik lag nog in bed omdat het mijn roostervrije dag was.

,,Om hoeveel gaat het?”, vroeg ik haar. ,,Om iets meer dan honderd euro”, zei ze. ,,Ik bel zo terug”, antwoordde ik en ging op sporenonderzoek uit. 

Die sporen trof ik in de tuin en in het achterom. Ik wist het toen zeker: inbrekers hebben kennelijk in een fractie van tijd hun slag geslagen. Een gevangenisdominee die ik de volgende dag sprak, vertelde mij dat inbrekers de klus vaak in hooguit drie minuten klaren. 

Het was mogelijk dat het geluid van mijn stappen de inbrekers had afgeschrikt, waardoor zij de benen namen. Er was alleen geld meegenomen. Overigens was het wel een heel gemakkelijke klus, want de achterdeur was deze keer niet op slot. Het kind dat laat kwam, was kennelijk vergeten dat te doen.

,,Dat is de ellende van veel bewoners, ook in betere buurten”, zei de vrouwelijke politieagent die bij mij thuis de aangifte kwam opnemen. ,,Mensen hebben soms hele goede deuren en sloten, maar ze vergeten die dan ook op slot te doen.” 

De politie inspecteerde de boel, deed buurtonderzoek en kwam daarna nog vragen hoe het met ons ging. Slachtofferhulp werd ook door hen ingeschakeld. 

Ondanks veel negatieve verhalen die soms de ronde doen over de politie, zagen we deze keer de dienende kant van hun inzet. De agenten gaven ons ook veel tips. 

Maatregelen

Ik besloot hierna om de veiligheidsmaatregelen in huis op te schroeven. Ik liet nieuwe inbraakbestendige sloten monteren, verschillende sensorlampen in de tuin plaatsten en ik bestelde rolluiken (ook goed voor een betere isolatie van het huis). 

Dit alles werd aangevuld met slimme camera’s op strategische plekken en nog andere maatregelen die ik hier niet kan noemen. Ik heb ook serieus overwogen om een kruis of een koranafbeelding in de tuin te plaatsen, met de hoop dat het op het geweten van de dieven zou werken. 

Maar waarschijnlijk zouden eventuele inbrekers daar niet van onder de indruk zijn, bleek mij toen ik de opening van de Volkskrant van 30 december las: ‘Minder boeven en minder gelovigen’, daarbij verwijzend naar de ontwikkelingen in de afgelopen tien jaar. Waarschijnlijk slaat de ontkerkelijking ook onder de dieven toe. Kortom, het was een goede week voor de beveiligingsbranche.  

Kameel binden én vertrouwen

Ik besefte verder ineens dat voor een goede en veilige nachtrust meer nodig was dan een gebed. Ik had al in de gaten dat slechte dromen ook voorkomen kunnen worden door onder meer op tijd naar bed te gaan,  gezonde voeding tot mij te nemen, voldoende te bewegen overdag, minder stress te ervaren en door een des-connectie in te stellen met de digitale wereld ruim voor het slapen gaan.

Over veiligheid thuis schoot de volgende overlevering van de profeet Mohammed mij binnen. Hij werd eens gevraagd: ,,Moet ik mijn kameel binden aan de boom of kan ik gewoon vertrouwen op Allah?”. Volgens de overlevering antwoordde de profeet: ,,Bind de kameel én vertrouw daarna pas op Allah.” 

Bind de kameel staat tegenwoordig minimaal voor ‘raam dicht, licht aan, deur op slot’, zoals inbraakpreventie van de overheid op de televisie predikt. Pas daarna zullen hopelijk de anti-inbraak gebeden gehoord worden. 
 
Dr. Mohamed Ajouaou is universitair docent Islamitische Theologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de Katholieke Universiteit Leuven             

Lees hier andere artikelen van Mohamed Ajouaou

Het Goede Leven Word abonnee van Het Goede Leven

  • Onbeperkt toegang
  • Gratis deelname 1 evenement
  • Wekelijkse nieuwsbrief