Spelenderwijs van de natuur genieten

De hersenen van kinderen die veel in de natuur spelen, ontwikkelen zich anders dan die van stadskinderen.
Onlangs mocht ik genieten van de wijsheid van Jelle de Jong, algemeen directeur van IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid.

,,Natuur is van wezenlijk belang mensen”, zei Jelle. Tegelijkertijd maakte hij duidelijk dat de moderne en vooral in steden woonachtige mens steeds minder contact heeft met de natuur. ,,Kinderen van tien tot veertien jaar zitten per dag maar liefst zes uren achter een beeldscherm!” Mede hierdoor ontwikkelen de hersenen van moderne stadskinderen zich anders, zei Jelle. ,,Stadskinderen vertonen onder sociale druk een duidelijk verhoogde activiteit voorin de cingularis in vergelijking met kinderen uit een dorp of platteland. Dit deel van de hersenen detecteert fouten en verwerkt emoties rondom beloning en straf. Simpel gezegd kunnen stadskinderen minder goed omgaan met kritiek.” Toen ik ademloos naar Jelle luisterde, dacht ik ‘waar zijn we als moderne mens en opvoeders toch eigenlijk mee bezig?’.

Toevallig hebben mijn echtgenote en ik onlangs besloten om ons huis in het centrum van een drukke en grote stad te verruilen voor een nieuw thuis in een groenere, meer kindvriendelijke en rustigere woonomgeving. Nu we sinds een klein jaar ouders zijn geworden van een prachtige dochter, is deze afweging in een stroomversnelling gekomen. Niet voor niets gingen de alarmerende woorden van Jelle er bij mij als jonge vader in als zoete koek.

Jelle had gelukkig ook goed nieuws: meer contact tussen mens en natuur werkt en werkt bovendien al snel. ,,Mensen kunnen zich in en door de natuur beter concentreren. Ze hebben meer macht over hun aandacht - na bijvoorbeeld een wandeling door het park of een kopje thee in de tuin. Dit, doordat hun hersenen eventjes niet zijn blootgesteld aan het bombardement van aandachtsprikkels van de stedelijke omgeving.”

En dat niet alleen. Buitenspelen heeft bij kinderen ook een positief effect op hun functioneren, hun ontwikkeling en hun ‘kind zijn’. Onderzoek laat zien dat kinderen die spelenderwijs bewegen, daarna beter leren, fysiek gezonder zijn, socialer zijn en als geheel gelukkiger zijn. De combinatie van buitenspelen in de natuur is helemaal ideaal voor kinderen! Avontuurlijke, uitdagende natuurlijke speelplekken en zogeheten natuurspeeltuinen zijn echter niet voor elk stadskind bereikbaar. Dat kan en moet anders. Onze kinderen verdienen niets minder dan het allerbeste en daar hoort ‘natuurlijk spelen’ bij. Ons gezin gaat daar de komende jaren op hele kleine schaal aan werken. IVN en Jantje Beton gaan hun samenwerking op dit gebied intensiveren. Hopelijk met steun van velen.

Dave Ensberg is directeur van Jantje Beton.Het Goede Leven Word abonnee van Het Goede Leven

  • Onbeperkt toegang
  • Gratis deelname 1 evenement
  • Wekelijkse nieuwsbrief