Geld en geluk

Maakt méér geld gelukkiger? Dat hangt ervan af hoeveel je hebt.
Veel mensen hebben zichzelf ooit de vraag gesteld of geld gelukkig maakt. Zo ook de wetenschap. Uit onderzoek komt geen simpel ‘ja’ of ‘nee’.

Voordat ik de vraag ga beantwoorden, moeten we eerst helder hebben wat geluk eigenlijk is. Als je iemand vraagt na te denken over het leven en daar een cijfer voor te geven, heb je op zich een goede maatstaf voor geluk. Het probleem is alleen dat mensen maar zelden de tijd nemen om na te denken over het leven. Een andere optie is vragen aan mensen hoe ze zich voelen (‘heb je vandaag gelachen?’, ‘had je zin in deze dag?’, etc). Deze laatste maatstaf voor geluk wordt vaker gebruikt, omdat mensen 24/7 hun leven ‘voelen’ en er maar zelden over nadenken.

Meer geld is soms: minder stress

De psycholoog Daniël Kahneman, die de Nobelprijs won voor zijn werk, deed onderzoek naar de relatie tussen geld en geluk. Hij vroeg een half miljoen Amerikanen wat ze bruto per jaar verdienden en hoe ze zich voelden. Wat bleek? Mensen die weinig geld hadden voelden zich minder goed, hadden meer stress, hadden minder positieve gedachten, etc. Mensen met een hoog inkomen hadden omgekeerde scores. Tot zover niets bijzonders. Wat het meest opvallende was, was dat de relatie tussen geld en geluk afvlakte rond in jaarinkomen van 60.000 euro. Met andere woorden: onder dat bedrag levert meer geld meer geluk op. Boven dat bedrag niet meer.

De verklaring hiervoor is dat je mensen die jaarlijks minder dan 60.000 euro verdienen, zich vaker zorgen maken over het vervullen van basisbehoeften. Het gaat weliswaar om een gemiddelde, maar het onderzoek laat zien dat als je niet genoeg verdient om in je basisbehoefte te voorzien, extra geld zorgt voor minder stress. Wie zich met wat extra geld een warme maaltijd kan veroorloven, wordt daar gelukkiger van dan iemand die met wat extra geld een nieuwe smartphone kan kopen.

Nóg meer maakt niet gelukkiger

Hier kunnen we een aantal levenslessen uit trekken. Ten eerste: wie 60.000 euro per jaar verdient (of meer) zal met 160.000 euro niet gelukkiger worden. Ten tweede: als je verantwoordelijkheid hebt voor personeel, bedenk dan dat een beslissing over geld, zoals een loonsverhoging van 2 procent voor al het personeel, veel méér impact heeft voor de laagstbetaalden, dan voor jezelf. Ten derde, met de feestdagen voor de deur: als je een cadeau zoekt voor iemand die weinig geld heeft - een hulp in de huishouding, een kind of vage kennis - realiseer je dan dat ze vaak liever geld hebben dan een tastbaar cadeau.

Kilian Wawoe is docent Human Resources management aan de Vrije Universiteit Amsterdam en daarnaast consultant en spreker. Tot 2010 werkte hij voor ABN Amro in diverse landen.


Het Goede Leven Word abonnee van Het Goede Leven

  • Onbeperkt toegang
  • Gratis deelname 1 evenement
  • Wekelijkse nieuwsbrief