Saamhorigheid op muziek

Mensen met een beperking hebben - tot ieders vreugde - een plaats gevonden in de wereld van de colour guards.
Foto: Ed van den Hove
Foto: Ed van den Hove
Bert buigt alsof hij voor een miljoenenpubliek staat.” Moeder Nienke geniet ervan als ze haar zoon op het podium ziet. “Hij is al vanaf het begin bij de Slag & Vlag-groep en doet altijd mee aan optredens.” Eind oktober 2019 trad de groep op in Drachten, tijdens het internationale muziekfestival Proud on Stage 2019. ,,Als je het er met hem over hebt, dan straalt hij er nog steeds”, vertelt Berts moeder. ,,De muziek, de mensen om hem heen, de aandacht, hij geniet er zó van.”
 
Bert is een man van 42 met een licht verstandelijke beperking. Hij houdt zielsveel van bewegen op muziek. De Slag & Vlag-groep waarvan hij lid is, heeft al in het hele land opgetreden. Overal waar ze met hun slagwerkinstrumenten en vlaggen verschijnen, krijgen ze het publiek op de banken. De wekelijkse oefenavond met cliënten van Philadelphia, Talant en JP van den Bent is ondertussen al zó vaste prik, dat je bijna vergeet dat ze nog maar twee jaar geleden begonnen zijn.

Nieuwe slag- en vlaggezelschappen 

In 2017 konden mensen als Bert nog moeilijk lid worden van een reguliere muziekvereniging. Terwijl de meeste voetbalclubs al jaren G- teams hebben voor spelers met een beperking. Dat moest en dat kon anders. Daarom onderzochten Philadelphia en Color Guard Nederland (CGN) of het mogelijk was om een Slag & Vlag-gezelschap op de zetten voor mensen met een beperking. Met Jelle Roeper en Tilda Brink als enthousiaste kwartiermakers ging het experiment in Sneek van start.
 
Foto: Ed van den Hove

Deze zomer werd Slag & Vlag volwaardig onderdeel van Advendo, de bijna 75-jarige Sneker muziekvereniging. Voor Bert en de andere Slag & Vlag-leden betekent het veel om onderdeel te zijn van het verenigingsleven. De vereniging is een begrip in de wijde omgeving en de leden zijn trots op hun Advendo-uniformen. Gewoon meedoen, een eigen plek hebben in de club is voor Bert en de anderen echt onderdeel van een goed en volwaardig leven.

Zelf sponsoring geregeld

Dat goede leven is onderdeel van de ambitie die we onszelf als zorgverlener hebben gesteld. Het is inspirerend te zien hoe vrienden, familieleden, vrijwilligers, medewerkers en muziekliefhebbers in maar twee jaar tijd een idee van CGN en Philadelphia tot leven hebben gebracht. Philadelphia geeft als het nodig is nog inhoudelijke ondersteuning, maar de vrijwilligers van Advendo hebben de fakkel overgenomen en regelden als echte netwerkers via hun sponsor Vancore International uit Joure bijvoorbeeld alle slagwerkinstrumenten voor de Slag-leden.
 
Foto: Ed van den Hove

Zo groeit er op de maat van de muziek een initiatief waarin saamhorigheid centraal staat. Saamhorigheid waarbij de ‘ander’ er zo ‘gewoon’ bij hoort dat je het niet anders zou verwachten. Het Friese begrip mienskip drukt dat heel mooi uit. Natuurlijk. Het kost inspanning. En het kost tijd. En toch. Als dit in Sneek in twee jaar bereikt kan worden, kan het op andere plekken óók. Sterker nog: het gebeurt al daadwerkelijk op tientallen plaatsen in Nederland. Dat klinkt ons bij Philadelphia als muziek in de oren.​

Greet Prins is bestuursvoorzitter van Stichting Philadelphia Zorg.


Het Goede Leven Word abonnee van Het Goede Leven

  • Onbeperkt toegang
  • Gratis deelname 1 evenement
  • Wekelijkse nieuwsbrief