Extra geld

Extra geld voor gezondheidszorg of voor onderwijs? Huisarts Berend Jansen heeft groeiende sympathie voor meesters en juffen.
Heeft het met het jaargetijde te maken? Met het gevoel dat we de top van de hoogconjunctuur hebben bereikt? Met het spook van een eventuele dreigende recessie? In de afgelopen weken wordt het nieuws gedomineerd door groepen die hun zinnen hebben gezet op extra financiering. De belangrijkste  groep  wat mij betreft: het basisonderwijs.

Na een succesvolle staking werd een tweede stakingsronde voorkomen door de toezegging van extra geld, 460 miljoen euro. De grote onrust die volgde is bekend. De achterban blijft ontevreden, een vakbondsonderhandelaar stapt op. De publieke opinie steunt de stakers, al zijn er ook stemmen die het onderwijs ‘rupsje nooitgenoeg’-gedrag verwijten. Was er vorig jaar ook al niet extra geld naar onderwijs gegaan?  

In dezelfde periode past een richtlijnencommissie hart- en vaatziekten, bestaande uit huisartsen en cardiologen, de norm aan voor de behandeling van het slechte cholesterol. Het advies is om te streven naar een nog lagere waarde dan tot nu toe gebruikelijk bij risicopatiënten jonger dan zeventig jaar. Dit betekent dat deze groep patiënten een nieuw cholesterolverlagend medicijn krijgt voorgeschreven. Voor de duidelijkheid: het betreft hier een behandeling die ziekte probeert te voorkomen, niet één die ziekte geneest. 

Niet opzienbarend, zult u denken. Er is ook, buiten de vakbladen om, nauwelijks aandacht besteed aan deze wijziging.  Maar in het blad Huisarts & Wetenschap berekent Folkert van Brugge de extra kosten die deze aanpassing met zich meebrengt. Zijn schatting: een extra kostenpost van 200 tot 540 miljoen euro’s per jaar. Structureel geld, dat nog meer kan worden. Geen stakingen, geen huisarts op de barricade, geen patiëntenlobby. Wij medici doen dat efficiënter; een simpele aanpassing van een norm is al genoeg om extra geld te incasseren. Gezondheidswinst: waarschijnlijk beperkt. Langetermijneffect: nog niet duidelijk. 

Ik weet het, het is een vergelijking tussen appels en peren. Toch word ik er wat onrustig van. Hoe beter de gezondheidszorg is - en in Nederland zitten we mondiaal gezien bij de top - hoe meer geld we moeten uitgeven om een kleine gezondheidswinst te boeken. Elke euro kunnen we maar één keer uitgeven. Het individu zal altijd kiezen voor de beste medische behandeling ongeacht de kosten. Voor onze kinderen, onze toekomst, is excellent onderwijs absoluut noodzakelijk. Komt er een tijd dat we een keuze moeten maken?   

Ik verwacht dat de gezondheidswinst die goed onderwijs oplevert, op termijn groter is groter dan menig preventief geneesmiddel. Mijn sympathie voor de juffen en meesters is stijgende. 

Berend Jansen in huisarts in Swifterbant.Het Goede Leven Word abonnee van Het Goede Leven

  • Onbeperkt toegang
  • Gratis deelname 1 evenement
  • Wekelijkse nieuwsbrief