Meer zon graag!

Gedachten zijn geen feiten, maar je kunt er wel gedeprimeerd van raken. 
Het weer is altijd goed voor een kletspraatje met de buren of de buschauffeur. Maar afgelopen week had ik flink last van het weer. Een soort grauwsluier trekt over de dagen en ik merk dat ik gedeprimeerd raak. Tijdens een mindfulness-training leerden ik eens: ‘Gedachten zijn geen feiten’. 

Maar op grijze dagen meen ik toch zeker te weten dat regeringsleiders het altijd laten afweten en het klimaat definitief naar de knoppen gaat terwijl dat niemand interesseert. Mijn halflege glas wordt niet meer vol.

Wij woonden eens een paar jaar in New York en toen we terugkeerden, vroegen vrienden: ,,Wat mis je nu het meest?” Ze dachten natuurlijk aan wervelende Broadwayshows en flagshipstores van de grote modemerken, maar ik miste het weer het meest. 

Zonne-uren

Het weer? New York ligt op dezelfde hoogte als Madrid. Het heeft dus veel meer zonne-uren dan wat ons in Nederland wordt toebedeeld. In deze weken geeft ons weeroverzicht bij de meeste dagen een zonpercentage van 10% aan. Mijn glas ligt bijna leeg op de vloer.

Ik probeer serieus minder te vliegen, ben daarnaast nog bezig met het 'Year of no shopping' (dat wil zeggen geen nieuwe tassen, schoenen of kleding) en ik raap plastic als ik wandel. Maar terwijl ik dit schrijf, zit ik op Schiphol, te wachten op een vlucht naar Alicante. Ik heb gefaald.

Het goede leven is voor mij ook genoeg licht. Ik hoef geen zandstranden of tropische temperaturen, maar als de zon niet zichtbaar is, voel ik me ellendig.

Goed gezelschap

Oppervlakkig, hoor ik u denken? Ik weet dat Nietzsche in de winter naar Turijn of Genua vertrok en Plato en Jezus woonden ook ver beneden de rivieren. Vooralsnog bevind ik mij dus in goed gezelschap. En straks ook nog in goed weer. 

De moraal van dit verhaal is beslist niet dat we nu maar met z’n allen naar de zon moeten vliegen. Liever niet. Maar wel dat je gedachten daadwerkelijk beïnvloed kunnen worden door zoiets triviaals als het weer. Misschien toch maar gewoon naar buiten en wie weet kom je een aardige buur of een leuke buschauffeur tegen.

Mijn glas is inmiddels al weer iets voller. Echt waar.

Christ’l Dullaert is jurist en rechtsfilosoof

Het Goede Leven Word abonnee van Het Goede Leven

  • Onbeperkt toegang
  • Gratis deelname 1 evenement
  • Wekelijkse nieuwsbrief