Barmhartigheid op Bonaire

Bonaire bleek een gastvrij en solidair eiland, toen er Venezolaanse drenkelingen aan land werden gebracht.  
Een vissersboot aan de kust van Venezuela. Foto: ANP
Een vissersboot aan de kust van Venezuela. Foto: ANP
Zes Venezolaanse vissers gingen dit najaar de zee op voor een routineklus. Ze overleefden ter nauwernood, na een reddingsactie van de Nederlandse marine. De bevolking van Bonaire, die het zelf ook niet breed heeft, ontving hen met veel solidariteit.

Sinds begin september wonen mijn echtgenote en ik tijdelijk op Bonaire, een van de eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk. Bonaire ligt samen met Curaçao en Aruba in het zuidelijk deel van de Caribische zee, niet ver van de kust van Venezuela. 

In september is het orkaanseizoen in dit deel van de wereld. De orkanen trekken meestal langs de Bovenwindse eilanden Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba op weg naar de kusten van Centraal-Amerika en de VS. De Benedenwindse eilanden blijven vaak gespaard. Wel wordt alle wind daar weggezogen en daardoor kan het in september en oktober zeer warm worden, met  gevoelstemperaturen tot 40 graden Celsius.

Onder deze klimatologische omstandigheden besloten zes Venezolaaanse vissers op 1 september te gaan vissen in de buurt van Trinidad en Tobago. In hun eenvoudige boot vertrokken zij vanaf hun vissersdorpje nabij de grens van Venezuela en Guyana. In plaats van een routineklus, werd het een reis met grote problemen. 

Om onbekende redenen viel de motor van hun boot uit. Zij hadden voor tien dagen eten en drinken aan boord maar dat bleek niet genoeg. De bemanning leed grote ontberingen. Achttien dagen na hun vertrek - net op tijd - werden ze opgemerkt door een vliegtuig van de kustwacht. Zij hadden bijna de hoop opgegeven. Het vliegtuig van de kustwacht instrueerde een olietanker om bij de vissersboot te blijven totdat de Nederlandse marine zou arriveren. De vissers dobberden 60 mijl ten noorden van Bonaire op zee. 

Uiteindelijk bevrijdde Zr.Ms. Groningen de vissers uit hun benarde situatie. Dat deden onze marinemensen vakkundig. Zij bevestigden een buitenboordmotor aan het schip van de vissers, verleenden directe medische zorg, lesten de ergste dorst en stilden de honger. De vissers kwamen allemaal levend aan in de haven van Kralendijk (Bonaire). Daar werden zij ter observatie in het ziekenhuis opgenomen.

Na twee dagen werden zij uit het hospitaal ontslagen en tijdelijk gehuisvest. De lokale bevolking van Bonaire heeft het niet breed. De solidariteit van de Bonairianen was groot. Er is goed voor de vissers gezorgd. Zij kregen niet alleen een dak boven hun hoofd, erwerd ook dagelijks voor ze gekookt en ze kregen  kleding. Vele vrijwilligers bekommerden zich om hun lot. De hulp werd gecoördineerd door de Eilandsecretaris.  

Het is hartverwarmend te weten met welke compassie en zonder poespas de vissers zijn geholpen. Nadat zij voldoende waren aangesterkt, zijn zij op 9 oktober op het vliegtuig naar Venezuela gezet. Vroeger was dat een korte vlucht: van Bonaire of Curaçao naar Caracas. Nu is dat een mijl op zeven. Dat komt vanwege de zeer instabiele politieke situatie in Venezuela. Eerst moet er van Bonaire naar Curaçao worden gevlogen en vandaar naar Panama City. Van Panama City gaan er wel mondjesmaat vliegtuigen naar Caracas. De vissers moesten na aankomst in Caracas nog eens tien uur per bus naar hun woonplaats bij de grens met Guyana reizen. Alles bij elkaar een reis van ruim twee dagen. 

De vissers hebben op zee doodsangsten uitgestaan. Op veel professionele hulp hoeven ze, vrees ik, niet te rekenen bij de verwerking van hun trauma. Maar wat zij wel hebben ervaren is diep doorleefde menselijke solidariteit: gelukkig lopen er nog heel veel barmhartige Samaritanen in deze wereld rond.

Marnix van Rij is oud-CDA-voorzitter. Hij was van 2015 tot 2019 Eerste Kamerlid.
Lees
hier het artikel van Cordaid-medewerker Bob Dillen over de Venezolaanse vluchtelingen op de Caribische eilanden.

Het Goede Leven Word abonnee van Het Goede Leven

  • Onbeperkt toegang
  • Gratis deelname 1 evenement
  • Wekelijkse nieuwsbrief