Passende zorg?

Alle verzorgenden, medische apps en zorgrobots ten spijt, goede zorg wordt bedreigd door investeerders die geld willen zien.
Het begon dinsdag met een opgewekt telefoontje. Maar het werd al snel minder vrolijk.
- ,,Bent u de dochter van meneer Peters?" 
- ,,Ja, dat klopt."
- ,,Dan heb ik een mededeling, de Keizershof gaat sluiten."

De Keizershof is de instelling waar mijn vader met veel plezier woont. Twee keer per dag eten de bewoners samen. De reden om hier naartoe te verhuizen was de belofte dat de instelling alle zorg kon bieden, ook wanneer mijn vader steeds meer zorg nodig zou hebben: ,,U hoeft hier nooit meer weg."

- ,,We willen met u in gesprek", gaat het telefoontje verder. ,,Uw vader hoeft niet weg, maar de keuken gaat dicht, de wasserij en de portier ook." En hij moet zelf zorg zoeken. 

Bekroond

De Keizershof is een bekroonde zorginnovatie. De bewoners wonen zelfstandig. Ze maken in feite gebruik van thuiszorg, aangeboden door de organisatie die ook de woningen verhuurt. De zorgverzekering betaalt de thuiszorg, de rest - wonen en de aanvullende zorgdiensten - betaal je zelf. Het is duur, maar de moeite waard. En de prijs zou constant blijven zolang je er woont. Wat wil je nog meer op je oude dag?

De sluiting komt totaal onverwacht. ,,U kunt zelf naar alternatieve zorg zoeken, hoor." De reden van dit alles? Onduidelijk. De verhuurder en de zorginstelling zijn verwikkeld in een kort geding over een verbouwing, wordt gezegd. Niemand heeft de uitspraak gezien, al zitten de lokale media er bovenop. Een zoektocht online geeft eveneens geen opheldering. Wel blijkt dat de huidige eigenaar 18 BV’s op zijn naam heeft.

Verdrietig

Mijn vader heeft het voorstel gekregen om naar een duurdere woonruimte te verhuizen; verder weg van ons, de kinderen, en zijn netwerk. De kosten van de verhuizing of onkosten? Onduidelijk. De vrijwilligers willen wel helpen, was de reactie. Veel bewoners zijn net als mijn vader verward, anderen zijn verdrietig. Niet iedereen heeft familie. 

We kunnen filosoferen over het goede leven. We investeren in zorginnovaties. Robots, apps die je hartslag meten, bewegingssensoren: bij het Rathenau Instituut onderzoeken we hoe technologie de zorg kan verbeteren en de vergrijzing opvangen. We schrijven scenario’s om onszelf ethische en maatschappelijke vragen te kunnen stellen.

Maar ons zorgvuldig opgebouwde zorgstelsel wordt uit heel andere hoek bedreigd: Door investeerders zonder oog voor de oude mensen voor wie passende zorg nodig is en die niet voor zichzelf op kunnen komen. Dat scenario hadden we niet voorzien. In zo’n land willen we toch niet leven!

Melanie Peters is directeur van het Rathenau Instituut. 

Het Goede Leven Word abonnee van Het Goede Leven

  • Onbeperkt toegang
  • Gratis deelname 1 evenement
  • Wekelijkse nieuwsbrief