Dorp en stad lijden beide onder verstedelijking

Als een van velen verhuisde ik naar de stad. Hoe houden we de dorpen plezierig om te wonen?
Foto voor artikel 'Dorp en stad lijden beide onder verstedelijking'
Nog niet zo lang geleden woonde ik in Gilze en studeerde in Tilburg. Ondanks de relatief korte afstand van dertien kilometer naar de universiteit was ik voor een enkele reis bijna één uur onderweg.

Er reed slechts één keer per uur een bus, en dan nog alleen overdag. Als ik een laat college of tentamen had of naar een politieke jongerenavond was, moest ik bij vrienden in Tilburg logeren. Ondanks de hoge koop- en huurprijzen van woningen en de kleine woningen, was ik een van de vele jongeren die graag in de stad willen wonen. Het gevolg is dat er steeds minder voorzieningen in de dorpen zijn waardoor nog meer (jonge) mensen verhuizen naar de stad. Dan belanden we in een vicieuze cirkel. Doen we daar onze dorpen én steden niet mee te kort?

Verstedelijking zorgt voor vergrijzing en soms totale ontvolking op het platteland. Voorzieningen als openbaar vervoer, onderwijs en zorg komen zo in gevaar. Het groeiend aantal oudere mensen én de afname van zorgverleners zet de beschikbare zorg nog verder onder druk. Hierdoor dreigen de sociale voorzieningen te verdwijnen. Technologische investeringen vinden ook nauwelijks plaats in krimpregio´s. Voor nieuwe digitale diensten, bezorgdiensten én glasvezelnet is een bepaald aantal abonnees nodig. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving zijn ook vooral de ouderen op de woningmarkt minder actief. Over een jaar of tien komen waarschijnlijk veel huizen vrij en krijgen we te maken met waardedaling en leegstand. Bovendien: de lokale economie lijdt eronder en verliest vele klanten.

Door de groei in de steden, komt daar juist het groen in gevaar. Er wordt veel gebouwd in de steden – alleen al in Eindhoven op dit moment op meer dan elf verschillende plekken. Evengoed wachten mensen tien jaar op een woning en wonen studenten vaak in een te dure studentenwoning. Zoekend naar meer personeel vestigen steeds meer bedrijven zich in een stad. Bovendien zijn er te veel auto’s in de steden en kunnen de winkels de grote hoeveelheid klanten soms moeilijk aan.

Gelukkig zijn er provincies die deze ontwikkelingen serieus nemen en met ‘dorpendeals’ komen. Daar worden diverse thema’s als onderwijs, woningbouw en voorzieningen besproken. Dit zou de leefbaarheid in dorpen moeten versterken. Provinciale Staten in Brabant is ermee bezig. Ik hoop dat andere provincies hetzelfde doen.

Hayarpi Tamrazyan is econometriestrudent in Tilburg.Het Goede Leven Word abonnee van Het Goede Leven

  • Onbeperkt toegang
  • Gratis deelname 1 evenement
  • Wekelijkse nieuwsbrief