Bidden is Goddank onmogelijk

Het gebed ís er al en wacht op ons. De stilte is geen leegte die wij hoeven op te vullen.
De moderne mens wordt bestookt met een continue stroom van prikkels. Sociale media, online games, nieuwssites en een snelle 24-uurseconomie: stuk voor stuk doen ze een beroep op ons. Maar wat als de stilte roept? De Belgische priester en psychotherapeut Eric Galle schreef er een boek over.

,,Veel mensen zijn bang voor de stilte”, schrijft Galle. ,,Het is alsof ze aan de rand van de zee staan en met hun tenen voelen of het water niet te koud is.” Met het boek Als de stilte roept hoopt hij jachtige zielen af te helpen van hun koudwatervrees.

Knap is het wel. Ga er maar aan staan in tijden van Twitter, en schrijf maar eens 167 pagina’s vol over stilte. Een blik in de Van Dale leert wat we onder 'stilte' kunnen verstaan: de afwezigheid van geluid of beweging. Feitelijk gaat het boek dus over iets dat op zichzelf geen bestaansrecht heeft. Toch verkeert Galle in goed gezelschap. De wijze koning Salomo publiceerde al heel overtuigend over lucht en leegte.

Dat alleen al stemt nieuwsgierig. En laten we wel wezen: het zet ook aan het denken. Want als stilte louter leegte is, dan is het geen wonder dat we het ervaren als iets dat moet worden opgevuld. Wie herinnert zich geen pijnlijke stiltes, een net iets te lang en nadrukkelijk zwijgen? Toch daagt Galle zijn lezers uit om die leegte te laten bestaan.

Ruim zestig korte overdenkingen manen om stil te staan bij de stilte. Mooie kost, maar bij pagina zeventien valt het kwartje pas echt. 'Bidden is gelukkig onmogelijk', kopt dat hoofdstuk. Met een ontwapenende eerlijkheid beschrijft Galle zijn jarenlange worsteling met het gebed. 'Het lukt me nog altijd niet. Ik doe het al jaren, elke dag opnieuw, maar beter word ik er niet in. Ik kan niet bidden.' Vroeger dacht hij dat hij bad, maar dat was eigenlijk geen bidden. 'Ik sprak alleen maar uit wat ik voelde. Het gebed vertrok vanuit mijzelf.'

De echte ommekeer kwam toen hij besefte dat hij het gebed niet hoefde te maken. Dat het er al is. 'De Geest bidt altijd in mij. Hij is het voortdurende gebed. Het is mijn keuze bij die gedekte tafel aan te sluiten of niet. De vreugde van het gebed is erin gelegen dat het niet ophoudt op ons te wachten.'

Bidden is Goddank onmogelijk. Wie zijn stille tijd meestal opvult met een omhaal van woorden, is bij deze uitgedaagd. Zoek de stilte eens op. Want die roept niet alleen, maar nodigt ook uit om aan te schuiven.

Kelly Keasberry is theoloog en masterstudent journalistiek.

Het Goede Leven Word abonnee van Het Goede Leven

  • Onbeperkt toegang
  • Gratis deelname 1 evenement
  • Wekelijkse nieuwsbrief