Het onderwijs wordt pas leuk als je het kent

Leraar zijn is ontzettend leuk. Maar dat weet je pas als je het probeert.
Ik wilde helemaal geen leraar worden. Bij de studie klassieke talen ligt dat nogal ingewikkeld, want een ander beroepsperspectief is er nauwelijks – of je moet de klassieke talen achter je laten als je eenmaal bent afgestudeerd. Iedereen bij die opleiding gaat er daarom vanuit dat je voor de klas komt. Ik heb me daartegen een tijdlang verzet, tot ik uiteindelijk besloot om voor de zekerheid (‘dan is dat diploma maar binnen’) toch de lerarenopleiding te doen.

De lerarenopleiding bestond voor het grootste deel uit een stage van een jaar als leraar in opleiding. Drie dagen per week was ik in de school en gaf niet alleen les, maar ging ook mee op excursies, nam deel aan vergaderingen en ging op tafeltjesavonden in gesprek met ouders. En tot mijn eigen stomme verbazing vond ik het geweldig. Vol overtuiging koos ik voor een carrière in het onderwijs.

Tegenwoordig worstelt mijn beroep met een imagoprobleem. Het lerarentekort neemt alsmaar toe, zowel in het basisonderwijs als in het voortgezet onderwijs. Misschien speelt de hoogte van de salarissen daarbij een rol. Maar ik denk terug aan mijn eigen studententijd en ik denk dat er misschien nog wel iets anders meespeelt.

Wanneer je tussen de 18 en 22 jaar oud bent, heb je misschien niet zo’n reëel beeld van het onderwijs. Je denkt aan papieren vliegtuigjes die je om de oren vliegen en leerlingen die ongeïnteresseerd achterover hangen. Je denkt niet aan de geboeide stilte wanneer je een Griekse mythe vertelt. Je hebt geen idee van het gevoel van triomf wanneer een leerling na een moeizame start eindelijk een voldoende haalt. Je hebt nog nooit ervaren hoe leuk het is om buiten de klassensituatie een beetje met leerlingen te dollen tijdens een excursie.

Dat alles ervaar je pas wanneer je het echt gaat doen. Zo verging het mij ook. We moeten dus zorgen dat we meer mensen zover krijgen om het eens uit te proberen. Wanneer meer mensen de mooie kanten van het onderwijs zien, zullen misschien ook meer mensen blijven. Ik stel daarom het volgende voor: voor iedere student die de lerarenopleiding doet en daarna tenminste vijf jaar in het onderwijs werkt, betaalt de overheid het collegegeld. Zo wordt de lerarenopleiding een zeer aantrekkelijke optie en zullen meer studenten ervaren wat een prachtig beroep het is. Wie weet lossen we zo het lerarentekort wel op!

Adriaan Kegel is leraar klassieke talen in Groningen.Het Goede Leven Word abonnee van Het Goede Leven

  • Onbeperkt toegang
  • Gratis deelname 1 evenement
  • Wekelijkse nieuwsbrief