Fix it!

Heb je een zwaar beroep als je in een seinpaal moet klimmen? Tuurlijk. Maar pensioenbeleidsmakers zitten er maar mee.
Als boreale millennial uit Waddinxveen kan ik nog maar twee dingen doen om niet als boze witte man te eindigen: jong blijven en niet klagen. Dat eerste is een hopeloze strijd maar het tweede niet. 

Wij leven nog altijd in een land waarin de kleinzoon van een Zeeuwse landarbeider hoogleraar aan de Universiteit Leiden kan worden. Daarmee ziet mijn toekomst er wat rooskleuriger uit dan die van Eric Bocken, die we deze zomer op televisie zagen. De hoofdmonteur seinen klaagde ook niet toen hij een zwaar veiligheidsvest om zijn 59 jaar oude schouders hees om in een seinpaal te klimmen. Hij ging lampjes vervangen en het was prima weer. Hij vond zijn werk duidelijk leuk. Alleen wist hij niet zeker of hij dit over tien jaar midden in een koude winternacht ook nog zou kunnen. 

In de politiek gaat het vaak over de vraag of politici de zorgen van de mensen moeten vertolken dan wel juist een perspectief van hoop moeten bieden. Het antwoord zal ongetwijfeld ergens in het midden liggen, maar ik zie eerst vooral een andere uitdaging: dingen fatsoenlijk regelen. Zonder de problemen van het beleid af te wentelen op de burgers. Waarom kunnen we anno 2019 niets fatsoenlijks bedenken om iets voor zware beroepen te regelen? 

Afgelopen voorjaar kwam er een rapport van een pensioendenktank waarin nog eens alle moeilijkheden stonden opgesomd van generieke maatregelen om zware beroepen te ontzien. Wat was immers precies ‘zwaar’? En we waren vergeten de afgelopen 50 jaar bij te houden wie welk beroep uitoefende, en meer van dat soort technische argumenten. 

Jammer dan, Eric Bocken, zegt het rapport. Je hebt misschien een probleem met je knieën en je rug als je op je zeventigste in een seinmast moet klimmen, maar pensioenbeleidsmakers hebben óók geen eenvoudig bestaan.

In een land waarin we bijna het volledige sociaal domein hebben uitgeleverd aan individueel maatwerk, en waarin we arbeidsongeschiktheid tot achter de komma uitrekenen en relateren aan beroepen, in zo’n land mogen de beleidsproblemen van pensioenmakers niet zwaarder wegen dan de rugklachten van een hoofdmonteur. 

Het is aan de politiek om die boodschap duidelijk over te brengen aan de beleidsmakers. Fix it.  Anders is straks iedereen kwaad. 

Geerten Boogaard is hoogleraar decentrale overheden en bekleedt in die hoedanigheid de Thorbeckeleerstoel aan de Universiteit van Leiden.Het Goede Leven Word abonnee van Het Goede Leven

  • Onbeperkt toegang
  • Gratis deelname 1 evenement
  • Wekelijkse nieuwsbrief