Hondenpastoraat

Honden zijn goed voor je, ze halen je uit je bubbel.
Er gaat een wereld voor mij open. Dankzij mijn hond. Ik hoef er geen verre reis voor te maken. Of van baan te veranderen. Het wordt mij in de schoot geworpen tijdens het meest alledaagse rondje met de hond. 

Wat bijna niemand gedaan krijgt, daar is mijn hond toe in staat: hij haalt mij uit mijn bubbel. Als ik rondjes blijf draaien in mijn eigen gedachten, weet hij feilloos aan te geven dat het tijd is om de wind er doorheen te laten waaien. Een rondje met de hond maakt speelse openingen in mijn gesloten denkpatronen. 

Maar het is niet alleen dat. De hond brengt mij ook in contact met mensen waar ik doorgaans aan voorbij zie. Omdat zij niets van mij hoeven en ik niets van hen. Maar onze honden denken daar anders over. Zij nemen de tijd om elkaar uitgebreid te begroeten. En eenkennig zijn ze niet. 

Zo scheppen honden de ruimte voor hun baasjes om uit hun bubbel te stappen. Aan discriminatie doen ze niet. Elke hond is een hond. En of de baasjes nou zwart of wit zijn, rijk of arm, laag- of hoogopgeleid, ze zien het niet en het zal ze een zorg zijn. Aan mijn eerste twee honden heb ik kostbare vriendschappen overgehouden. 

Jannes

Mogelijk dat het me weer gebeurt met mijn nog jonge hond. Via hem heb ik Jannes leren kennen. Hij weet inmiddels dat ik dominee ben. En ik weet dat hij sinds kort vrij man is na een lange periode van detentie en reclassering. 

Jannes heeft de bodem van het leven aangetikt. Het is hem aan te zien. En soms laat hij er iets over los. Maar meestal gaat het over onze honden, de zijne nog kleiner dan die van mij. Dat zijn hondje het na de geboorte gered heeft, komt door zijn goede zorgen. Hoe fragiel het beestje ook oogt, het is niet bang. Het krijgt van zijn baasje de ruimte. 

Soms begint Jannes over God, die niet kan bestaan. Dan vraag en praat ik naar dat ik verstand heb. Hij zit met zijn rug tegen de boom. Er ontgaat hem niets. De honden spelen. We kijken elkaar aan. Ik zeg niet wat ik denk: ‘Geschapen naar Gods beeld en gelijkenis.’

Evert-Jan Veldman is predikant in de Protestantse Kerk

Het Goede Leven Word abonnee van Het Goede Leven

  • Onbeperkt toegang
  • Gratis deelname 1 evenement
  • Wekelijkse nieuwsbrief