We moeten elkaar weer echt leren kennen

Op een muziekvereniging leer je elkaar weer echt kennen. Muziek maken verbindt beter dan WhatsApp of Facebook.
Muziekverenigingen zijn meer dan alleen de fanfare. Foto: Koninklijk Harmonieorkest Kerkrade
Muziekverenigingen zijn meer dan alleen de fanfare. Foto: Koninklijk Harmonieorkest Kerkrade
Op een muziekvereniging leer je elkaar weer echt kennen. Muziek maken verbindt beter dan WhatsApp of Facebook.

Afgelopen zomer was ik op fietsvakantie in Friesland. Ik had vooraf mijn bedenkingen bij een ‘fietsvakantie’, maar ik kwam erachter hoe heerlijk het kan zijn om actief te zijn, en gewoon te fietsen door de prachtige natuur. Even weg uit de constante stroom van e-mails, SMS, WhatsApp, Messenger etc.

Het lijkt wel alsof we meer en meer in een samenleving terechtkomen waarin we communiceren in korte berichten met maximaal 140 tekens. Elkaar echt leren kennen of contact maken met elkaar lijkt steeds minder gangbaar. 

Als we willen weten hoe het met de buurman gaat, dan is een check van zijn Facebookaccount genoeg om te weten waar hij geweest is of mee bezig is. Door de enorme toename van social media denken we alles van elkaar te weten en dreigt het echte gesprek tussen mensen te verdwenen.

Schaalvergroting 

Tijdens onze fietsvakantie door Friesland kwamen we door verscheidene prachtige dorpen. De laatste jaren is door fusies van gemeenten een enorme schaalvergroting ontstaan, waarbij ook het gevaar om de hoek komt kijken dat de individualisering toeneemt en de onderlinge band tussen inwoners afneemt. 

Daarbij hebben veel gemeenten onder druk van de decentralisatie jammer genoeg bezuinigingen doorgevoerd op het verenigingsleven. Voor de korte termijn levert dat misschien een sluitende begroting op, maar voor de lange termijn kunnen de gevolgen onherstelbaar zijn.

Juist het verenigingsleven is een onmisbare schakel in een samenleving, zeker muziekverenigingen als koren en orkesten. Ze vervullen een belangrijke rol omdat mensen van allerlei leeftijd en afkomst elkaar daar ontmoeten en met elkaar in gesprek raken. 

Te vaak wordt een muziekvereniging enkel gezien als een club die slechts repeteert voor het komende concert, het wegbezuinigen zal hooguit gemist worden bij Koningsdag of andere festiviteiten in het dorp. Niets is minder waar. Samen muziek maken is een prachtig middel om verbinding te tot stand te brengen, het is geen doel op zich.

Al fietsend en genietend van de prachtige omgeving realiseerde ik me opnieuw dat juist het goede leven vorm kan krijgen als de mensen elkaar weer echt leren kennen. Het verenigingsleven speelt daarbij een cruciale rol, dat zouden overheden op alle niveaus meer mogen erkennen en ondersteunen.

Bart van Meijl is directeur van het advieskantoor Expatax, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie. Hij was acht jaar lid van het dagelijks bestuur van het CDA. Het Goede Leven Word abonnee van Het Goede Leven

  • Onbeperkt toegang
  • Gratis deelname 1 evenement
  • Wekelijkse nieuwsbrief