Allemaal onder de regenboogvlag!

In een ver verleden werd je simpelweg verliefd. Cupido deed zijn werk, en als hij raak schoot, vroegen we hem niet waarom. Zouden we dat wel hebben gedaan, dan kwamen we waarschijnlijk uit op een veelvoud van factoren. Maar die tijden zijn voorbij. Tenminste, als het aan de Franse staatssecretaris Marlène Schiappa ligt.
De 36-jarige Schiappa gaf onlangs een interview aan de Franse krant Le Journal du Dimanche. Daarbij kwam ook Alain Juppé ter sprake. Schiappa bekende de 73-jarige ex-premier “sexy” te vinden. Niet vanwege zijn uiterlijk, vooral zijn intelligentie maakt de man onweerstaanbaar. Schiappa noemt zich namelijk “sapioseksueel”.

De Franse media smulden ervan. Maar menigeen brak zich het hoofd over wat dat nu in vredesnaam is, ‘sapioseksueel’. Gelukkig gaf seksuologe Rika Ponnet in De Standaard tekst en uitleg. “Kun je spitsvondig uit de hoek komen, dan kan dat een vorm van genot creëren bij de ander. Geestelijke verbondenheid kan leiden tot fysieke aantrekkinskracht. Het zit allemaal tussen de oren.”

Hoe moeten we dat voor ons zien? Delen sapioseksuelen met elkaar de lakens, of ligt Kritik der reinen Vernunft van Immanuel Kant er onvermijdelijk tussen? Volgens Ponnet valt het allemaal reuze mee.  Sapioseksuelen lijken verrassend veel op gewone mensen. “Bij sommige mensen speelt de geestelijke factor een veel sterkere rol dan bij anderen. Maar het is nooit de enige factor. Er moet altijd emotionele verbondenheid zijn. Daarom is het ook onmogelijk te weten hoeveel sapioseksuelen er zijn.”

Schiappa is niet de enige die deze zomer uit de kast kwam. Miley Cyrus outte zich als panseksueel. Panseksuelen vallen op mensen, in plaats van op het geslacht. Daardoor bestaat hun vijver uit een indrukwekkende biotoop van genderidentiteiten.

Dat het ook wat minder mag, bewijst de 27-jarige Merel op Glamour.nl. Zij outte zich als aseksueel. “Ik heb nul seksuele verlangens”, aldus Merel. “Mijn droomscenario is een relatie met een andere aseksueel. Maar slechts een procent van de bevolking valt in die categorie, dus de kans dat ik iemand tegenkom met wie ik ook nog een klik heb, is klein.” Vroeger heette zo iemand frigide. Maar gelukkig hebben we daar tegenwoordig een mooi hokje voor. Lieve Merel, welkom onder de bonte regenboogvlag.

Vreemd eigenlijk dat we maar niets horen van een categorie die ook best eens uit de kast mag komen: de monetoseksueel. Je zou ze de kost moeten geven. Monetoseksuelen vallen namelijk op geld. Niets doet hun passie hoger oplaaien dan Goldcards, Swarovski-kristallen, maatpakken en dikke BMW’s. Een bierbuikje is dan weer geen probleem.

Zijn Schiappa, Cyrus en Merel uitzonderingen? Ze zijn eerder illustratief voor onze coming-outmaatschappij. Wat begon met de LHBTI-beweging, groeide uit tot een publiekelijke emancipatiebeweging. Onderhand dreigt het toch wat teveel van het goede te worden. Alle gradaties binnen het normale zijn weggeredeneerd en het abnormale is tot norm verheven. Meet jezelf een geaardheid toe, plak er een regenboogsticker op en alles is oké. Waarmee de oude hokjesgeest gewoon weer terug de kast uit is.

Kelly Keasberry is theoloog en masterstudent journalistiek

Het Goede Leven Word abonnee van Het Goede Leven

  • Onbeperkt toegang
  • Gratis deelname 1 evenement
  • Wekelijkse nieuwsbrief