Hittegolven doen koraal sneller afsterven

De opwarming van het zeewater door hittegolven vormt een veel grotere bedreiging voor koraalriffen dan eerder gedacht.
Koraal blijkt nog kwetsbaarder dan gedacht. Foto Pexels
Koraal blijkt nog kwetsbaarder dan gedacht. Foto Pexels
Hittegolven op zee blijken niet alleen de koraaldieren aan te tasten, hun skeletten beginnen ook binnen enkele weken weg te rotten, waardoor veel andere dieren in het rif gevaar lopen. Dat blijkt uit een studie die is uitgevoerd door een team van onderzoekers van UNSW Sydney, de Universiteit van Newcastle, de Technische Universiteit van Sydney, James Cook University en de Amerikaanse National Oceanographic and Atmospheric Administration (NOAA).

In 2016 toonde onderzoek van het team aan dat een stijging van de temperatuur van het oceaanwater met slechts een halve graad Celsius het afsterven van gebleekt koraal doet toenemen. In het huidige onderzoek constateert het team dat ernstige mariene hittegolven niet alleen leiden tot het verbleken van koraal zoals we dat kennen, maar ook leidt tot het afsterven van het koraaldier zelf.

,,Tot nu toe hebben we het bleken van koraal beschreven als een gebeurtenis waarbij de symbiotische relatie tussen koraal en zijn microben afbreekt en koralen hun belangrijkste voedingsbron verliezen, waarna het koraal kan sterven als die symbiose niet wordt hersteld”, zegt Tracy Ainsworth van UNSW.  ,,Nu zien we echter dat ernstige hitte op zee een veel grotere invloed kan hebben dan louter koraalverbleking: het water is zo warm dat het koraaldier niet verbleekt in termen van verlies van symbiose, maar sterft. Het onderliggende skelet is alles wat overblijft.”

,,Dat skelet wordt onmiddellijk overwoekerd door de snelle groei van algen en bacteriën”, zegt Bill Leggat van de Universiteit van Newcastle, een coauteur van de studie. ,,Dat proces is niet alleen verwoestend voor het dierlijke weefsel, maar ook voor het skelet dat achterblijft en zo snel wordt uitgehold en verzwakt.”

Volgens Scott Heron van James Cook University was dit snelle oplossen van koraalskeletten na ernstige hittegolven tot op heden niet bekend.

Het Goede Leven Word abonnee van Het Goede Leven

  • Onbeperkt toegang
  • Gratis deelname 1 evenement
  • Wekelijkse nieuwsbrief