Ondanks vredesbestand nog veel gevechten in Zuid-Soedan

Het aantal patiënten dat in Zuid-Soedan medische zorg nodig heeft na een schotwond blijft hoog. Ondanks dat er tien maanden geleden een vredesovereenkomst tussen de regering en rebellengroepen werd gesloten. Er is er nog vaak sprake van geweld als gevolg van twisten over vee of uit wraak. 
Er worden nog steeds veel wapens gebruikt in Zuid-Soedan. Foto ANP Sander Koning
Er worden nog steeds veel wapens gebruikt in Zuid-Soedan. Foto ANP Sander Koning
Uit cijfers van het Internationale Rode Kruis (ICRC) blijkt dat sinds het vredesakkoord in slechts twee ziekenhuizen die het Rode Kruis bemant in Zuid-Soedan een kleine terugval in het aantal slachtoffers met schotwonden te vinden was. De laatste zes maanden was 97 procent van de slachtoffers die zich meldden bij een medische instelling gewond geraakt tijdens een wapengevecht. Dit wijst erop dat er nog steeds veel wapens in omloop zijn en ze ook veelvuldig worden gebruikt, ondanks de ondertekening van het vredesakkoord in september 2018.

,,We hebben een terugval gezien in het aantal gevechten tussen rivaliserende groepen, wat erg hoopvol is”, zegt James Reynolds, hoofd van de ICRC-delegatie in Zuid-Soedan. ,,Toch is er ook nog vaak sprake van geweld als gevolg van twisten over vee of uit wraak.”

Volgens het Rode Kruis zijn ook vrouwen en kinderen kwetsbaar voor het geweld. Zo blijkt dat van alle patiënten die tussen 1 oktober 2018 en 31 maart 2019 verzorgd werden in een ICRC-faciliteit, een op de tien een kind was van jonger dan vijftien jaar. In iets meer dan10 procent van de gevallen ging het om een gewonde vrouw.

Zuid-Soedan is sinds acht jaar onafhankelijk.

Gevlucht


De afgelopen maanden kwamen veel Zuid-Soedanezen terug naar huis na een verblijf in het buitenland of in andere delen van het land. Tegelijk heeft geweld tussen gemeenschappen duizenden Zuid-Soedanezen ertoe gedwongen om hun huizen te ontvluchten. Meer dan vijftigduizend gezinnen hebben sinds het begin van dit jaar zaden en gereedschap van het ICRC gekregen, maar wie om veiligheidsredenen op de vlucht is, heeft z’n gewassen niet meer kunnen oogsten.

Miljoenen Zuid-Soedanezen worden door de onrust geconfronteerd met ernstige voedselonzekerheid. ,,Stabiliteit wordt cruciaal voor Zuid-Soedan om te herstellen van jaren van burgeroorlog”, zegt Reynolds. ,,Elke vorm van opflakkerend geweld verhindert een normaal leven. Wij zullen doorgaan met het verlenen van eerste hulp aan mensen in nood, maar we hopen om op termijn meer te kunnen investeren in het helpen van deze mensen bij de opbouw van een duurzaam leven, niet enkel om te overleven.”

Het Goede Leven Word abonnee van Het Goede Leven

  • Onbeperkt toegang
  • Gratis deelname 1 evenement
  • Wekelijkse nieuwsbrief