Deur op een kier voor strengere wapenwet?

Na elke schietpartij in de Verenigde Staten klinkt de roep om invoering van strengere wapenwetgeving. Zo ook nadat vorig weekend een blanke man met racistische motieven het vuur opende in een winkelcentrum in El Paso. Hij doodde 22 mensen, waaronder enkele Mexicanen. In Dayton schoot een 24-jarige man negen mensen dood bij een bar.
Trump kan niet moreel verantwoordelijk worden gesteld voor de recente schietpartijen. Foto ANP
Trump kan niet moreel verantwoordelijk worden gesteld voor de recente schietpartijen. Foto ANP
De Democraten waren er als de kippen bij om met een beschuldigende vinger naar president Donald Trump te wijzen. De Democratische presidentskandidaat Beto O’Rourke verweet Trump openlijk racisme, mede omdat hij eerder Mexicanen en Centraal-Amerikanen had neergezet als criminelen, bendeleden en verkrachters. Ook in de media wordt dit citaat van Trump vaak gebruikt om hem neer te zetten als een racist. 

Maar Trump had het specifiek over een beperkte groep onder de migranten, namelijk jeugdleden van de uiterst gewelddadige bende MS-13. Dat Trump steeds met dit uit zijn verband gerukte citaat om de oren wordt geslagen, heeft vooral als doel om hem zo zwart mogelijk te maken.

Trump had na de schietpartijen wel duidelijker stelling kunnen nemen. Hij weigert de schietpartij in El Paso te veroordelen als een daad van blank terrorisme. En in het algemeen laat hij zich te gematigd uit over rechts-extremisme.

Maar om hem de morele verantwoordelijkheid in de schoenen te schuiven van schietpartijen gaat te ver. Niemand rekent het Elizabeth Warren en Bernie Sanders aan dat de schutter in Dayton zich op sociale media bekendmaakte als een uitgesproken fan van deze twee Democratische politici.

Ook voordat Trump in het Witte Huis zat, vonden dergelijke geweldsincidenten plaats. Barack Obama was net als zijn voorgangers ook een pleitbezorger van het Tweede Amendement dat burgers het grondwettelijke recht geeft wapens te dragen. In de acht jaar dat hij president was, vonden er eveneens schietpartijen plaats en terecht rekent niemand hem die aan.

Volgens het geijkte patroon na het zoveelste schietincident zeggen Amerikaanse politici nu echt de deur op een kier te willen zetten voor strengere wapenwetgeving. Gezien de diepe verdeeldheid in de politiek en de macht van de wapenlobby zal het er waarschijnlijk niet van komen. Verandering zal van een nieuwe generatie moeten komen.

Vorig jaar gingen in maart in achthonderd steden honderdduizenden jongeren de straat op om te demonstreren tegen het vuurwapengeweld na een schoolschietpartij in Florida. Dit keer bleven dergelijke Marches for Life uit. Het valt niet te hopen dat dit betekent dat de moedeloosheid heeft toegeslagen onder de jonge garde in een land dat meer wapens telt dan burgers. 

Het Goede Leven Word abonnee van Het Goede Leven

  • Onbeperkt toegang
  • Gratis deelname 1 evenement
  • Wekelijkse nieuwsbrief