Kinderen Schier dichten tegen plastic troep

De ramp met MSC Zoë ligt op Schiermonnikoog nog vers in het geheugen. Maar toeristen zijn hem misschien wat vergeten. Voor hen liggen er deze zomer speciale ansichtkaarten klaar.
Foto: Mediacentrum Defensie
Foto: Mediacentrum Defensie
Het is niet mals, de boodschap die Amarins de toeristen meegeeft: ‘Plastic in de natuur / Niet vergeten / Wat een troep / De dieren gaan het eten / Het strand zit er onder / Jij had het kunnen weten!’. Of neem de eerste strofe van het gedicht van Danieke: ‘Schoenen krukjes autodeuren / Speelgoed en plastic sandalen! / Wat een troep! Balen!’

Kinderen van groep 6, 7 en 8 maakten als onderdeel van het project Beste eilandgast gedichten over de gevolgen van het gebruik van plastic en het afval dat daaruit voortkomt.

De vijf mooiste belandden op een ansichtkaart, die dan een kleurrijke vormgeving kregen van kunstenaarscollectief Sjain. De kaarten werden begin juli aangeboden aan burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog en deze zomer zijn ze bij verschillende winkels op het eiland te koop.

Het doel van de kaarten: toeristen overhalen om geen afval achter te laten op het eiland en om te helpen met opruimen van het afval dat er toch steeds komt. Nog steeds spoelt er troep aan op Schiermonnikoog, afkomstig van MSC Zoë. ,,En ook van andere schepen”, zegt Thom Verheul, een van de initiatiefnemers van het project Beste eilandgast.

Verheul is actief binnen de stichting NoorderBeeld, die vaker projecten voor kinderen en jongeren op Schiermonnikoog organiseert. Beste eilandgast werd opgezet door de groep Waterzooi, een samenwerking van NoorderBeeld met bibliotheken Noord-Fryslân, de Plastic Soup Foundation en kunstenaarscollectief Sjain.

Er gebeurt meer dan alleen de ansichtkaarten, al zijn die straks goed zichtbaar op Schier. ,,We hangen ook juttassen op bij jutbakken op de strandovergangen, om toeristen uit te nodigen het strand op te ruimen.

Dat blijft nodig. En in ruil voor een volle tas krijgen ze een kopje koffie”, zegt Verheul.

Verder staan er nog een debatavond en een tentoonstelling op het programma en staat de groep ook met een eigen stand op de zomermarkt van volgende week. ,,Die ziet er helemaal uit als een winkel, met mooie producten, maar ze zijn allemaal van plastic afval gemaakt. Dan denk je: lekker, een pot snoep, maar het is plastic.”

Watertappunten Concrete hulp voor de toeristen is er ook: huiseigenaren die de gedichten in hun huisje tentoonstellen krijgen een plasticvrije huishoudkit, met natuurvriendelijke reinigers en schoonmaakspullen.

Daarmee kunnen vakantiegangers hun huisje na gebruik weer schoonmaken.

De kinderen van Yn de Mande werkten graag mee aan het project, al was het maken van een gedicht niet altijd eenvoudig. Ze kregen hulp van Arjan Hut, stadsdichter van Leeuwarden in 2017. De opbrengst van de kaarten is bestemd voor nieuwe activiteiten om het bewustzijn over en het gebruik van plastic terug te dringen.

,,Watertappunten”, zegt Verheul, ,,die willen we ook nog wel. Al die toeristen kopen hier plastic flesjes met water uit Frankrijk, terwijl wij het beste drinkwater van Europa hebben. Nergens voor nodig.”

Totdat die er zijn, moeten toeristen met hun plastic flesjes dan in elk geval de woorden van Danieke maar ter harte nemen: ‘Beste mensen willen jullie afval / niet meer laten slingeren? / Dat maakt mij heel blij!’

Het Goede Leven Word abonnee van Het Goede Leven

  • Onbeperkt toegang
  • Gratis deelname 1 evenement
  • Wekelijkse nieuwsbrief