Plantenschilderij bestrijdt het natuurgemis

Binnen is weinig daglicht en ongezonde lucht. De Noorse Skogluft-methode haalt het bos binnenshuis. Je hangt de natuur letterlijk aan de muur voor een beter binnenklimaat.
Foto voor artikel 'Plantenschilderij bestrijdt het natuurgemis'
Binnen zitten is niet goed voor je gezondheid. Je krijgt weinig zonlicht, weinig frisse lucht, er dwarrelt stof en er is weinig botanisch leven om je heen. Dat leidt uiteindelijk tot verzwakking van het immuunsysteem, verhoging van stress en verlaging van het algeheel welbevinden.

Dat is ’s winters alleen maar erger: je zit meer en langer binnen, de kachel zorgt voor extra fijnstof en drogere lucht. In een land als Noorwegen, met zijn lange, duistere winters, is dit probleem nog groter. Werktuigbouwkundig ingenieur Jørn Viumdal heeft na jarenlang onderzoek een eenvoudige methode uitgedacht om het binnenklimaat in woningen en kantoren te verbeteren. Hij noemt het de methode Skogluft (boslucht) en het boek waarin hij de methode uitgebreid uiteenzet en onderbouwt is nu in het Nederlands verschenen.

Viumdal brengt het probleem van het binnenklimaat ten opzichte van de bosrijke buitenlucht terug tot de essentie: binnenshuis ontbreekt het aan licht en planten. Dus als je licht en groen binnenhaalt, verbeter je je leefomgeving en daarmee je gezondheid en prestaties. Maar, en daar komt de wetenschap om de hoek kijken, het betreft dan wel het juiste licht en de juiste planten.

Hoofdpijnachtige vermoeidheid behoort als een van de fysieke symptomen van binnenleven tot de belangrijkste volksziekten van de moderne samenleving, schrijft Viumdal. Hij ontdekte dat dit komt door de afwezigheid van een groene leefomgeving. De oorzaak is een ‘natuurgemis’.

Dat natuurgemis compenseren we door op zondagmiddag de natuur in te gaan. Een wandeling in het bos of even lekker uitwaaien op de zeedijk laadt onze groene batterij weer op. Zodra we weer in de woonkamer of op kantoor komen, gebruiken we de opgelade groene energie en loopt onze batterij weer leeg. Daardoor voel je je soms al een paar dagen na een heerlijke Alpenvakantie alweer compleet futloos en vallen je ogen weer dicht achter je computerscherm.

De oplossing is: haal het bos naar binnen. Viumdal doet er helaas erg lang over voordat hij het probleem van het natuurgemis heeft onderbouwd en uiteengezet. Op pagina rond de 140 weet je de probleemstelling wel, en blader je door naar de oplossing, die pas vanaf pagina 211 concreet wordt: planten in huis halen, maar niet de gemiddelde kamerplant uit het thuiscentrum. Die zijn vaak gekweekt om er bij aankoop mooi uit te zien, maar houden het niet erg lang vol.

Met veertig liter aarde, twintig tot veertig kleine planten en een paar daglicht-ledlampen (met volbreedspectrum licht) creëer je binnenshuis je eigen bosomgeving. De geschiktste plant is een bekende kamerplant, de scindapsus of drakenklimop (Epipremnum aureum). Dit zijn sterke overlevers die met een beperkte hoeveelheid grond toekunnen, lang zonder water kunnen, de lucht zuiveren en geen allergische reacties opwekken.

En hét grote voordeel: het zijn klim- of hangplanten. Omdat kamerplanten op de vloer of in de vensterbank veel ruimte innemen, bedacht Viumdal het plantenschilderij: hangplanten aan de muur. Vier plantenbakken van een meter meter breed bevestig je boven elkaar aan de muurin een ophangframe. In iedere bak komt een rijtje van vijf plantjes. Binnen de kortste keren is het geheel dichtbegroeid en is het of er een levend plantenschilderij hangt.

Er zijn vele varianten te bedenken, tot en met complete plantenwanden. En je kunt ook een boekenkast vol zetten met planten en die laten dichtgroeien. Met spotjes dienen de planten aangelicht te worden met volspectrumlicht. Om de drie weken water geven (en beslist niet vaker) en klaar is Kees. Grond verversen is nooit nodig. Af en toe eenvoudig snoeien wel.

Met wetenschappelijke gegevens, bijvoorbeeld over toe- en afname van de hoeveelheid cortisol (stresshormoon), onderbouwt Viumdal zijn bosluchtmethode. NASA-studies en medische onderzoeksgegevens worden erbij gehaald. In een ziekenhuis waar een boslucht-proefwerkruimte ingericht was, nam ondefinieerbare vermoeidheid af met 40 procent, hoesten met 37 procent, hoofdpijn met 35 procent, geïrriteerde neus met 29 procent en nog wat andere klachten namen iets minder af.

Mensen die de bosluchtmethode thuis al toepassen, zeggen zich volgens Viumdal kalmer, alerter, gezonder, vitaler en tevredener te voelen dan voorheen. Op kantoren schijnt de productiviteit hoger te zijn, het ziekteverzuim lager, en de werksfeer prettiger en ontspannener. Dat is allemaal mooi meegenomen. Een plantenschilderij staat ook nog eens heel leuk.

Skogluft. Jørn Viumdal. Kosmos Uitgevers. 288 pagina’s. 20 euro

Het Goede Leven Word abonnee van Het Goede Leven

  • Onbeperkt toegang
  • Gratis deelname 1 evenement
  • Wekelijkse nieuwsbrief