Actueel

Slavernij is niet alleen iets van een lang voorbij koloniaal verleden

Pieter-Anko de Vries Slavernij is niet alleen iets van een lang voorbij koloniaal verleden

De herdenking van de afschaffing van de slavernij vond deze week plaats in Amsterdam. Maar slavernij is niet iets alleen van het koloniale verleden. Nog steeds worden mensen geknecht.

Afstand nemen van het nieuwe normaal

Theo Brinkel Afstand nemen van het nieuwe normaal

Afstand nemen, geen handen schudden, niet meer in elkaars nabijheid zijn. We willen straks niet in alle opzichten terug naar hoe het was, maar hopelijk willen we wel terug naar de nabijheid van toen.

Kleine goedheid maakt het verschil

Ineke Evink Kleine goedheid maakt het verschil

Afscheid nemen van een stervende en rouwen is gecompliceerd geworden. Hoe vind je je weg tussen corona-protocollen en menselijke behoeftes?

Het ongrijpbare gezin

Petruschka Schaafsma Het ongrijpbare gezin

Het gezin en de familie zijn door de eeuwen heen onverwoestbaar gebleken. Nadenken over die banden kan eigenlijk alleen met oog voor het mysterie.

Franklin Delano Roosevelt, of een benijdenswaardige dood

PG Kroeger Franklin Delano Roosevelt, of een benijdenswaardige dood

Een van de leidende figuren in de Tweede Wereldoorlog was de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt. Hij heeft het einde van de oorlog niet gehaald maar zich letterlijk doodgewerkt. Deze vijfde mei is een goede dag om hem te gedenken.

Joods Werkdorp wordt onderkomen voor seizoensarbeiders

Jacqueline Jonkman-Israël Joods Werkdorp wordt onderkomen voor seizoensarbeiders

Herdenken is meer dan de vlag halfstok hangen. Historisch erfgoed in stand houden dat aan de bezetting herinnert, is dat evenzeer. Maar in Wieringerwerf krijgt een belangrijk oorlogsmonument nu toch een andere bestemming.

Regeren na de crisis vergt een nationaal kabinet

Goos Minderman Regeren na de crisis vergt een nationaal kabinet

Het 'nieuwe normaal' is een gevleugelde kreet geworden. De grote vraag is hoe dat er uit ziet, zeker nu we milder blijken te zijn dan we hadden gedacht. Het is zaak die mildheid vast te houden.

‘Ik hoop op een Willy Brandt-gebaar van de Turkse president voor de Armeniërs’

Ewout Klei ‘Ik hoop op een Willy Brandt-gebaar van de Turkse president voor de Armeniërs’

De genocide die een eeuw geleden anderhalf miljoen Armeniërs het leven kostte, zorgt nog steeds voor een diepe kloof tussen Armeniërs en Turken. Maar de roep om erkenning en verzoening klinkt aan beide kanten steeds luider.

Zijn we niet te selectief solidair?

Maarten de Gruyter Zijn we niet te selectief solidair?

De gedachte dat we nu moeten kiezen tussen het beschermen van mensenlevens of de economie, is verkeerd. Hoe langer de crisis duurt, hoe meer mensenlevens getroffen zullen worden, juist doordat de economie stilstaat.

Onvoorbereid, maar vol goede moed!

Lucas Meijs Onvoorbereid, maar vol goede moed!

Vrijwilligerswerk te over op dit moment. Maar hoe breng je hulpvrager en hulpgever met elkaar in contact, en wat zijn de valkuilen?

Lost in Corontaine

Rien Fraanje Lost in Corontaine

Veel mensen presteren bijna boven hun kunnen tijdens deze crisis. Dan voelt het vreemd dat je eigen bijdrage noodgedwongen beperkt blijft tot binnen blijven en af en toe een handje helpen.

Handen wassen op Witte Donderdag

Sigrid Coenradi Handen wassen op Witte Donderdag

Hoe gaan we vanavond Witte Donderdag vieren? Wel of niet met een Avondmaal, en dat wel of niet achter de laptop? Een alternatief biedt het evangelie naar Johannes.