Actueel

Gezondheid en zekerheid voor iedereen

Carin Hereijgers Gezondheid en zekerheid voor iedereen

Gezondheid is niet alleen een kwestie van goede gezondheidszorg en voldoende bedden op de IC. Het heeft ook alles te maken met de samenleving. En één ding staat vast: hoe meer gelijkheid, hoe beter voor iedereen.

Tasje aan de deurklink

Koos van Noppen Tasje aan de deurklink

In een achterstandswijk slaat een crisis altijd extra hard toe. Maar er kan ook iets worden gedaan, vooral voor de kinderen.

'De crisis brengt nood aan het licht’

Koos van Noppen 'De crisis brengt nood aan het licht’

Mensen die het toch al moeilijk hadden, lijden het meest onder de coronacrisis. Gelukkig zijn er ook veel mensen die kunnen helpen.

De coronacrisis helpt te zien wat echt van waarde is

Hans Alderliesten De coronacrisis helpt te zien wat echt van waarde is

Deze intense tijd waarin het coronavirus rondwaart, is een periode van collectieve rouw. Rouw in de zin van verlieservaring. Verlies van werk, zekerheid, gezondheid en sociale contacten.

Geloof kan troost en hoop geven

Jan Eerbeek Geloof kan troost en hoop geven

Psychisch kwetsbare mensen worden extra hard geraakt door de coronacrisis. Als het erop aankomt en we kunnen echt niet meer verder, dan hebben we behoefte aan Iemand die ons draagt.

De natuur probeert ons helemaal niets te vertellen

Maarten de Gruyter De natuur probeert ons helemaal niets te vertellen

Prachtig, al die saamhorigheid. Maar hoeveel blijft daarvan over als we straks tot onze nek in de economische crisis zitten? Beter omgaan met de natuur zal er dan waarschijnlijk al helemaal niet in zitten.

Musea zijn dicht maar hun websites staan open

Liesbeth de Jong Musea zijn dicht maar hun websites staan open

De musea hebben hun fysieke deuren gesloten, ook als het al exposities had klaarstaan waaraan jaren voorbereiding voorafging. Gelukkig staan de virtuele deuren nu wagenwijd open.

Stilstaan op de rotonde

Herman Kaiser Stilstaan op de rotonde

Gedraag je in deze coronatijden alsof je op de rotonde rijdt: geef elkaar de ruimte. Dan gaan we elkaar misschien ook wat meer echt zien.

Het gemis van fysiek contact is groot

Wouter Hoving Het gemis van fysiek contact is groot

Verpleeghuizen en woonzorgcentra zijn dicht voor bezoekers, vanwege de coronacrisis. Een hard gelag voor familieleden, die op allerlei manieren proberen toch contact met hun naasten te onderhouden.

Kiezen voor niet beademen bij een corona-infectie

Ineke Evink Kiezen voor niet beademen bij een corona-infectie

Beademing bij corona is geen kleinigheid en de uitkomst is onzeker. Niet laten beademen is ook een mogelijkheid, legt Paul Lieverse uit. En ja, dan sterf je.

De vooruitziende blik van Jan Koopmans

Geurt Henk Spruyt De vooruitziende blik van Jan Koopmans

‘Zij gaan eruit en zij gaan eraan.’ Dat voorspelde ds. Jan Koopmans al in 1940 over de Nederlandse Joden. Cabaretier Freek de Jonge is hem niet vergeten.

Waar vind je rust?

Janny Bakker Waar vind je rust?

Mantelzorg geven, schulden hebben, van dagbesteding afhankelijk zijn, het is allemaal al lastig genoeg. En daar komt nu nog de coronacrisis bij.