Actueel

Niet meer ‘katholiek’ zijn is ook een kans

Trudy Oldenhuis Niet meer ‘katholiek’ zijn is ook een kans

Sinds de oprichting in 1923 is de Radboud Universiteit in Nijmegen een katholieke universiteit. Maar dat verandert op 15 november, want dan trekt de Nederlandse bisschoppenconferentie het predicaat ‘katholiek’ in.

Bewaak de onderwijsvrijheid van artikel 23

Niels Honkoop en Jiska Post Bewaak de onderwijsvrijheid van artikel 23

Het zou topprioriteit van minister Arie Slob moeten zijn om de onderwijsvrijheid van artikel 23 van onze grondwet te verdedigen. Die vrijheid heeft Nederland veel goeds gebracht. 

Dromen van een ontspannen samenleving

Robert van Putten Dromen van een ontspannen samenleving

Willen we iets goeds overhouden aan de coronacrisis, dan moeten we het idee van maakbaarheid en de neiging tot risicobeheersing loslaten. Tot nu toe is de controledwang echter alleen maar sterker geworden. We hebben een radicale herwaardering van rust nodig, en van de kunst van het loslaten.

De militante mannelijkheid van de evangelicals

Matthijs Schuurman De militante mannelijkheid van de evangelicals

Waarom stemmen Amerikaanse evangelicale christenen op een overspelige man die scheldt, dreigt en intimideert? Omdat hij een echte man is, een stoere leider die het land en dus het christendom verdedigt, de John Wayne van de politiek.

Geschiedenis kan niet worden gefotoshopt

Bert de Bruin Geschiedenis kan niet worden gefotoshopt

Als we slachtoffers van slavernij werkelijk willen eren, en als we mensen willen beschermen tegen vooroordelen en rassenhaat, moeten we hun lijden en hun kwelgeesten niet wegmoffelen, maar juist laten zien.

Loslaten, bijkomen en weer opladen

Cisca Wijmenga Loslaten, bijkomen en weer opladen

Na deze hectische tijden - waarin sluiting van de universiteit geen stilstand bracht maar doorgaan - is vakantie nog meer welkom dan daarvoor. Want hoewel thuiswerken soms meer tijd oplevert, kan het ook zorgen voor extra werkdruk.

Lessen uit de snelle omschakelingen tijdens de coronacrisis

Anja Haga Lessen uit de snelle omschakelingen tijdens de coronacrisis

In de afgelopen maanden hebben velen van ons in korte tijd het leven rigoureus omgegooid. De coronacrisis noopte tot grote aanpassingen. Het moet een voorbeeld zijn van hoe de klimaatcrisis op kleine en grote schaal kan worden aangepakt.

Twijfel over de anderhalve meter helpt niemand

Chris van Dam Twijfel over de anderhalve meter helpt niemand

Bij wetenschappelijk onderzoek staan de uitkomsten bijna nooit voor 100% vast. Maar tijdens deze coronacrisis op televisie discussies voeren over 1% onzekerheid helpt helemaal niemand.

Aan het werk in een andere sector

Mariette Hamer Aan het werk in een andere sector

Ondanks de coronacrisis en de stijgende werkloosheid zijn er nog steeds veel onvervulde vacatures. Omscholen is een van de oplossingen. Blijven leren is goed voor iedereen, werknemer en werkgever.

De vrijheid vieren en de pijn van de strijd gedenken

Erik Borgman De vrijheid vieren en de pijn van de strijd gedenken

Afschaffen van de slavernij betekent niet alleen vrijheid voor de slaven maar voor de hele mensheid. Een cultuur van vrijheid kan alleen gedragen worden door vrije mensen. Het pleidooi van George Rustwijk uit 1913 is nog altijd de moeite van het lezen meer dan waard.

Slavernij is niet alleen iets van een lang voorbij koloniaal verleden

Pieter Anko de Vries Slavernij is niet alleen iets van een lang voorbij koloniaal verleden

De herdenking van de afschaffing van de slavernij vond deze week plaats in Amsterdam. Maar slavernij is niet iets alleen van het koloniale verleden. Nog steeds worden mensen geknecht.

Afstand nemen van het nieuwe normaal

Theo Brinkel Afstand nemen van het nieuwe normaal

Afstand nemen, geen handen schudden, niet meer in elkaars nabijheid zijn. We willen straks niet in alle opzichten terug naar hoe het was, maar hopelijk willen we wel terug naar de nabijheid van toen.