Achtergrond

Eten in De Moriaen. Mag dat?

Willem van der Horst Eten in De Moriaen. Mag dat?

Gij zult geen onderscheid maken, is het nieuwe gebod. Maar de neiging tot uitsluiting en discriminatie ligt diep verankerd in de menselijke genen, en we maken dus zomaar toch onderscheid. We zijn immers wel gelijkwaardig, maar niet allemaal hetzelfde.

‘Mensen zullen weer opstaan in Beiroet’

Lodewijk Born ‘Mensen zullen weer opstaan in Beiroet’

Christelijke hulporganisaties verleenden snel na de ramp in Beiroet noodhulp voor de getroffenen. Er is meer geld nodig, voor eten en onderdak. Een woordvoerder vertelt over de situatie.

De eenzaamheid van Europa

Jos van Gennip De eenzaamheid van Europa

Haar hele bestaan heeft Europa geschuild onder de paraplu van de VS. Zelfs Rusland leek langzaam naar Europa toe te groeien. Maar dat is allemaal voorbij. Europa staat er alleen voor en dus is er werk aan de winkel.

Coronacrisis toont hoe onmachtig mens en samenleving zijn

Pieter Anko de Vries Coronacrisis toont hoe onmachtig mens en samenleving zijn

Mensen en organisaties willen hun doelen bereiken. Maar er hoeft maar iets te gebeuren of alle plannen vallen in duigen. De coronacrisis laat zien hoe onmachtig mens en samenleving zijn. 

Trump slaat politieke munt uit beeldenstorm

Niek van der Molen Trump slaat politieke munt uit beeldenstorm

In plaats van beelden omver te trekken, kunnen ze ook een extra informatiebord krijgen met duiding over de achtergrond van de persoon. Intussen verkondigt Trump een herstel van law and order, een boodschap die bij veel Amerikanen goed zal vallen.

Met zijn claim duwt Trump China in rol van zondebok

Niek van der Molen Met zijn claim duwt Trump China in rol van zondebok

Voor de Amerikaanse president Donald Trump staat het vast dat China een kwalijke rol speelt in de coronacrisis. China zou de omvang van de uitbraak hebben verborgen en het aantal besmettingen en doden hebben onderschat. 

We worden om de tuin geleid met gestolen en vervalste Bijbelfragmenten

Jan Auke Brink We worden om de tuin geleid met gestolen en vervalste Bijbelfragmenten

Papyroloog en classicus Dirk Obbink is onlangs opgepakt op verdenking van diefstal van papyri. De Nederlandse oudhistoricus Jona Lendering waarschuwt al langer tegen Obbink en trawanten, onder meer in zijn boek Bedrieglijk echt.

De vervuiler betaalt. Prima, maar die moet het dan wel kunnen

Pieter Anko de Vries De vervuiler betaalt. Prima, maar die moet het dan wel kunnen

Klimaatonderzoeker Heleen de Coninck werd geëerd om haar heldere analyses over de opwarming van de aarde. Nog steeds vindt ze dat de doelen niet worden gehaald als er niet meer gebeurt. Maar met alleen makkelijke praatjes kom je er niet.

Niet elke volksmenner is een populist

Henk van der Laan Niet elke volksmenner is een populist

Onder politicologen is consensus over wat het populisme inhoudt. Volgens die definitie is niet elke politicus die grote woorden gebruikt een populist. En het is ook niet voorbehouden aan alleen rechts.

Gezondheid en zekerheid voor iedereen

Carin Hereijgers Gezondheid en zekerheid voor iedereen

Gezondheid is niet alleen een kwestie van goede gezondheidszorg en voldoende bedden op de IC. Het heeft ook alles te maken met de samenleving. En één ding staat vast: hoe meer gelijkheid, hoe beter voor iedereen.

Menselijk ingrijpen in de natuur vergroot de kans op nieuwe ziekten als het coronavirus

Jan Mark van Nunen Menselijk ingrijpen in de natuur vergroot de kans op nieuwe ziekten als het coronavirus

Het is geen toeval dat een markt waar gehandeld wordt in levende dieren de bron van de coronapandemie is, zeggen virologen. Maar ook ander menselijk handelen leidt tot een hogere kans op nieuwe virussen bij mensen.

Maarten Luther en het Heilige Roomse Rijk

Jan Keuken Maarten Luther en het Heilige Roomse Rijk

Maarten Luthers invloed op kerk en theologie is onbetwist. Maar de Reformatie had ook gevolgen voor de Duitse natievorming.